Do Šumperku a Jeseníku zamířilo v pátek 13. listopadu nové vedení Olomouckého kraje. Sever regionu totiž patří mezi nejzanedbanější místa v Česku a hejtmanství chce situaci tamních obyvatel řešit.

„Chystáme takzvanou Bruselskou linku – jde o službu, která obcím i organizacím pomůže čerpat finance přímo z Evropské unie na projekty, kterou jsou skutečně potřeba. Na sever regionu půjdou samozřejmě i krajské peníze,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

V Jeseníku se zástupci kraje zajímali například o projekt multifunkčního sportoviště s celoročním provozem – to má sloužit žákům zdejších škol i veřejnosti a hejtmanství chce s jeho realizací pomoci. Hlavním tématem diskuze bylo zdravotnictví a situace v jesenické nemocnici. Právě dostupná zdravotní péče je jednou z priorit kraje. A nejen zdravotnictví má být lidem dostupnější.

„V Šumperku vznikne regionální kancelář krajských zastupitelů, kteří pochází z tohoto regionu. Starostové tam získají informace například o dotačních projektech,“ dodal Ivo Slavotínek, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Záměr vybudovat v Šumperku kontaktní místo potvrdili krajští radní Zdeňka Dvořáková Kocourková, Radim Sršeň a Jan Šafařík. Starostové obou okresních měst iniciativu kraje přivítali. „Jsem ráda, že nové krajské vedení zamířilo právě k nám. Přála bych si, aby Jesenicko bylo pro Olomoucký kraj rovnocenným partnerem,“ sdělila Zdeňka Blišťanová, starostka Jeseníku.