Omikron – mírnější varianta nemoci civid-19 – začíná převažovat a projevovat se i ve školách. Od 17. ledna už na školáky čekalo pouze pondělní testování oproti předchozím týdnům, kdy se testovalo dvakrát. Ve srovnání s minulým týdnem ale počty nakažených stouply. Počet nakažených dětí k minulému pondělí se zastavil na 50 a 13 tříd skončilo v karanténě. Vzrostl i počet pozitivních testů oproti předchozímu testování, jediný úbytek byl zaznamenán v počtu nakažených zaměstnanců na základních školách.

Nejvíce dopadá současná situace na ZŠ v ulici Dr. Horáka, kde bylo k minulému pondělí nakaženo 36 žáků a 2 zaměstnanci. Zde také odhalily testy nejvíce nových případů, konkrétně 9. O nechtěné prvenství se pak škola dělila společně s RG a ZŠ Otto Wichterleho i v počtu tříd v karanténě, kde minulý týden bylo po 4 třídách. „Sledujeme, jak počty nakažených s variantou omikron rostou, takže jsme nárůst očekávali i ve školách. Upřímně jsem předpokládal, že ten nárůst bude ještě vyšší, ale je vidět, že omikron zatím řádí především v Čechách, ale je asi jen otázkou času, kdy i zde bude dominovat. Těžko ale odhadovat, jak to bude vypadat v příštích dnech a týdnech, to si netroufám odhadnout. Momentálně je největší ohnisko na ZŠ v ulici Dr. Horáka, ale i to se může rychle měnit,“ prozradil k pondělním výsledkům náměstek primátora Jan Krchňavý.

Celkově je v karanténě 50 dětí, tedy o 15 více, než tomu bylo o týden dříve. Počet tříd v karanténě vzrostl z 5 na 13 a počet pozitivních testů byl o dvě desítky vyšší. Pokles je naopak vidět u nakažených zaměstnanců, kdy byli v minulém týdnu vinou covidu indisponovaní 3. „Nárůst se dá očekávat, ale jsem zatím rád, že počet nakažených zaměstnanců dokonce klesl, protože v případě šíření mezi pedagogy by to znamenalo velké komplikace,“ doplnil Krchňavý. Další kolo testování čeká na žáky už dnes a dá se očekávat další nárůst.