Pomoc v podobě zásilky léků a zdravotnického materiálu, která zamířila v úterý odpoledne z Olomouce přímo na ruskou invazí zasaženou Ukrajinu, dorazila do Ternopil. Zásilku pro Ukrajinu se podařilo vypravit díky darům zdravotnického materiálu z Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice Olomouc, Vojenské nemocnice Olomouc, Nemocnice AGEL Šternberk a Charity Olomouc. Do sbírky léků a zdravotnického materiálu, kterou vyhlásila Charita, se zapojila řada jednotlivců z řad veřejnosti, lékárny, organizace i školská zařízení.

Analgetika, sterilní obvazy, škrtidla nebo gázy. Právě tento zdravotnický materiál včetně léků dorazil na místo určení. Do sbírky léků a zdravotnického materiálu se zapojila jak veřejnost, tak řada organizací z Olomoucka. Dary v podobě medikamentů přispěla Lékárna Quercus z Dubu nad Moravou, Potravinová banka Olomouckého kraje, Škola pro sluchově postižené v Olomouci nebo Česká spořitelna. Významnou finanční částku na nákup léků zaslala firma Geocentrum, společnost M.L.S. Holice, Teplotechna Průmyslové Pece, Vodis Olomouc a další jednotlivci.

Nejvíce pomůže finanční dar na nákup léků

Lidé mohou do sbírky léčiv a zdravotnického materiálu přispívat i nadále, avšak největší pomocí je finanční dar. „To, co v této chvíli potřebují ukrajinští lékaři, nelze zakoupit ve volném prodeji. Nejvíce bychom teď ocenili finanční pomoc na nákup konkrétních léků a potřebného zdravotnického materiálu, který můžeme díky finančnímu daru zakoupit prostřednictvím naší ordinace,“ nastiňuje lékařka ukrajinského původu Yullia Hevko, která působí při Ordinaci praktického lékaře pro lidi v nouzi Charity Olomouc.

Charita Olomouc zřídila dvě sběrná místa, kam lidé mohou nosit běžná analgetika jako Paralen, Ibalgin nebo Paracetamol, která posléze zamíří na Ukrajinu. První z nich je v prostorách prodejny Dobrodruhá, druhé v bistru Bistrá kráva na adrese Wurmova 5. Finanční dar na zakoupení léků a zdravotnického materiálu je možné zaslat na číslo účtu: 1221443811/0100, variabilní symbol pro nákup léčiva 1703.

Charita Olomouc se zapojuje také do řady dalších aktivních sbírek na pomoc Ukrajincům. Humanitární sbírku potravin a drogerie pro ukrajinské uprchlíky vyhlásila Potravinová banka Olomouckého kraje, která poptává konzervy, paštiky, dětskou výživu, vlhčené ubrousky či zubní pasty. Probíhá rovněž sbírka konkrétního nouzového vybavení a materiálu, kterou pořádá Statutární město Olomouc. Spuštěn byl i sběr lůžkovin a nábytku, konkrétně židlí, nočních stolků, dětských postýlek.