Jaro už jsme oficiálně přivítali, duben je za dveřmi. A co to znamená? Mimo jiné fakt, že se pomalu, ale jistě probouzejí ze zimního spánku veškeré pamětihodnosti. Právě v dubnu totiž každoročně za normálních okolností bez koronavirové pandemie začíná turistická sezóna. Ta hlavní pak vrcholí o letních prázdninách. Ale už během nadcházejícího měsíce památky – včetně právě hradů a zámků – pomalu otevírají své brány dokořán. Začínají první výstavy, první akce as nimi první zážitky celých rodin při objevování krás Česka. A abyste v tom nebyli sami, tak jsme se do něj také pustili. PROSTĚJOVSKÝ Večerník připravil právě na toto dnešní tematickou trojstranu.

 

Prostějovsko není přímo ráj památek. Alespoň ne těch velkých, slavných. Žádná památka UNESCO, žádný známý hrad typu Buchlov nebo Křivoklát. Přesto se ale i zde nebo v blízkém okolí dá najít mnoho krásného. Včetně právě hradů a zámků. Některé už mají své jméno. Jiné naopak na objevení stále čekají. Tak co, byli jste všude?

Plumlov

Začněme vůbec nejblíže, tedy plumlovským zámkem a vlastně i hradem. V případě Plumlova upoutá už bizarní vzhled stavby. Budova připomínající stovky let starý panelák, navíc na skále, budí obdiv a možná i rozpaky. Stejně jako monumentálnost i určitá zchátralost památky, kdy na některých jejích částech rostou menší stromky. Na druhou stranu jsou interiéry zámku zajímavé, ještě zajímavější pak akce zde. Mnoho z nich už je zavedených, třeba adventní nebo pohádkové prohlídky. Konají se zde dále také různé výstavy, v sále v přízemí už proběhla nejedna svatba. A samo nádvoří zámku s okolními hospodářskými budovami má také své kouzlo. Je taky libo divadlo? I to se zde občas koná… Stejně jako celá řada kulturních akcí.

Čechy pod Kosířem

I tento zámek zná většina z nás, ale je fajn si připomenout, co všechno nás zde může potkat. Empírová stavba založená portugalským rodem Silva-Taroucců je menší, zato interiéry nadchnou. Stejně jako výstavy děl Svěrákových, Mánesovy kresby či další kratší i delší expozice.

Čechy pod Kosířem, to je ale i zámecký park. Ten je obrovský (21 ha), pěkně upravený a v Česku se prý jedná o jeden z krajinářských klenotů. Nabízí hodně zákoutí, ale také hodně prostoru pro kulturní akce. Na rozdíl od Plumlova mají Čechy pod Kosířem tu výhodu, že jsou zde i velké louky a tím prostory pro větší koncerty nebo představení. Komornější akce zase zastupuje třeba empírový den, kdy si člověk skutečně připadá, jako kdyby cestoval v čase.

Sovinec, Tovačov, Helfštýn

Kdo by chtěl vyjet za hranice Prostějovska, viděl by toho ještě víc a víc. Třeba Helfštýn, nejrozsáhlejší hrad u nás. Veliký areál nebyl nikdy dobyt. Dodnes, ač byl hrad v minulosti opuštěn, se toho z něj dochovalo mnoho. Včetně třeba zbytků renesančního paláce. Ten byl velice neobvykle opraven, výsledkem tedy jsou vyhlídkové plošiny v horních patrech. Helfštýn je pak známý akcí Hefaiston, sjezdem uměleckých kovářů ze širokého okolí.

V podobné vzdálenosti je také hrad Sovinec. I ten se vyplatí navštívit, mohutná stavba s nezaměnitelnou okrouhlou věží je rovněž pěkně pospravovaná, i zde můžete jít na prohlídku s průvodcem. A pozor, zde máte možnost navštívit také podzemí, není však pro slabé povahy. Sovinec je známý zejména velkými rytířskými a podobnými akcemi. Je libo středověk? Nebo ležení z doby třicetileté války? Obojí je k mání.

A jsou tu i další památky. Například Zámek Tovačov, známý z písniček i svou spanilou věží. Který byl nedávno opraven. Nabízí přitom vícero prohlídkových okruhů i galerii. V Úsově si zase přijdou na své obdivovatelé loveckých trofejí. A Kroměříž? Tam zase milovníci umění. Nebo parků. Nebo zahrad. Střední Morava toho zkrátka nabízí hodně. A nejde jen o „nudné“ klasické prohlídkové okruhy.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & HRADY A ZÁMKY najdete v tištěném vydání, které vychází v pondělí 28. března