Ahoj všichni,

nastalé období se nese většinou ve znamení Vánoc a k těm v našich luzích a hájích patří neodmyslitelně pohádky. Ponechám dnes stranou hodnocení těch klasických, kterým dávám velkou jedničku, a těch současných, nad kterými mi někdy zůstává rozum stát. Raději vám povím jednu sám, i když to vlastně pohádka až tak úplně není. Jmenuje se „O malé kalkulačce“.

V daleké zemi v jednom údolí pracovala partička moc chytrých lidí a ti ke své práci používali obrovské kalkulačky napojené na elektrickou síť. A jednoho dne se ten nejvyšší z nich, který všem ostatním šéfoval, rozčílil a řekl: „Zmenšete to!“ A tak ti ostatní dali hlavy dohromady a bádali a bádali a výsledkem byla malá kalkulačka, která měla pětatřicet tlačítek a uměla to samé, co ta původní dvacetikilová. Už ani nepotřebovala nabíjení ze zásuvky a fungovala na tři tužkové baterie celé tři hodiny. Když to uviděl jeden chytrý člověk, co dostal dokonce i Nobelovu cenu za fyziku, označil malou kalkulačku za osmý div světa.

Kalkulačka se začala prodávat za vcelku tehdy velké peníze a za půl roku se jí prodalo sto tisíc kusů. Ten, kdo nařídil její výrobu, se pak přiznal, že v její úspěch moc nevěřil a byl sám prodejem příjemně šokován. A malá kalkulačka se prodává už padesát let. A zazvonil zvonec a pohádky je konec.

A teď doplním fakta. Ti, kteří se do zmenšování pustili, patřili k firmě Hewlett Packard v Silicon Valley a William Hewlett byl tím, kdo zadal onen příkaz a pak byl výsledkem příjemně šokován. Podle počtu tlačítek dostal výrobek název HP-35 a začal se prodávat v roce 1972 za 395 dolarů, což by na dnešní ceny bylo 50 000 korun! Ten, kdo označil malou kalkulačku za osmý div světa, se jmenoval Charles Townes. Dnes máme všichni kalkulačky už i v mobilu a bereme to jako samozřejmost. Před padesáti lety to byl ale zázrak. Takže počítání zdar.

Marty