Bohulibá pomoc nebohým zvířátkům? Nebo spíše otravné znečišťování veřejných prostorů u lidí, kteří o to nestojí. V okolí prostějovského Domova seniorů v Nerudově ulici probíhá už pět let tuhý boj. Jde v něm o krmení divokých koček. Ale také potkanů a dalších hlodavců. „Kvůli jedné dámě se k nám slézají divoké kočky i potkani, nechávají nám tu spoustu exkrementů, které musíme neustále uklízet,“ upozornil Večerník jeden z obyvatel přilehlé ulice Kpt. Jaroše.

Vše vypuklo už před více jak pěti lety. „Kočky tu krmí jedna zhruba šedesátiletá paní. Začalo to tím, že chodila kolem našeho domu se svým pejskem. Bývala příjemná a neměli jsme s ní žádný problém. Potom však začala chodit i s velkou igelitovou taškou a přímo naproti dávala misky se všemožným žrádlem, vodou a mlékem,“ prozradil nám jeden z obyvatel ulice Kpt. Jaroše, která navazuje na Nerudovu ulici. V ní se nachází Domov seniorů, v jehož zahradě se zdivočelé kočky mimo jiné již řadu let prohání.
Mohou tak činit právě i díky lidem z okolí, kteří je krmí. „Když jsme paní společně se sousedy upozornili, že nám to vadí, přesunula se vedle k bráně jiného souseda směrem k sídlišti. Ten to chvíli toleroval, ale jelikož má zahradu, tak mu došla trpělivost a slušně ji požádal, aby tak nečinila. Na to mu začala sprostě nadávat, od té doby s ní není kloudná domluva,“ pokračoval muž.

Nedá si říct

Vše již opakovaně řešili prostějovští strážníci, kteří ženu upozornili, že znečišťuje veřejné prostranství. Chvíli byl klid, ale se pokaždé vše spustilo nanovo. „Letos v létě se u našeho sporu sešla městská i státní policie. Všichni se shodli na tom, že žena nesmí na veřejných prostranstvích nechávat potraviny. Ujistili mě, že jí to vysvětlili a už se to nebude opakovat. Jenže před pár dny to tu bylo zase! Už jsme třikrát volali městskou policii, vše má snad řešit přestupková komise. Nám už však opravdu dochází trpělivost i nervy!“ rozhorlil se muž, jenž si s měkkosrdcatou dámou očividně neví rady. „Chápu, že má ráda kočky. Nic proti tomu, ale může třeba přispívat nějakému útulku. A pokud je chce krmit, ať to děla před svým domem. My si to tu nepřejeme a už si s ní opravdu nevíme rady. Trvá to hrozně dlouho,“ uzavřel zoufalý muž.
Identitu uvedené dámy má redakce k dispozici, na adrese jejího trvalého bydliště se ji však Večerníku nepodařilo zastihnout.

Za krmení koček má padnout pokuta

Vztah k opuštěným zvířatům je jedna věc, na druhou stranu prostějovští strážníci opakovaně upozorňují na fakt, že krmení toulavých koček může být pokutováno. „Kočky jsou volně žijící tvorové, jejichž odchyt na rozdíl od psů neřešíme. Jsou něco jako holubi. Tato zvířata by se o sebe měla postarat sama. Velmi ojediněle na veterinu vozíme malá koťata, která by se o sebe nezvládla postarat. Je to však tak přibližně jednou do roka,” vyjádřila se před časem k problematice koček Jana Adámková z prostějovské městské policie. Ta zároveň upozornila, že pokud lidé kočky krmí na veřejnosti, může to být skutečně považováno za znečištění veřejného prostranství. „V takových případech můžeme udělit i blokovou pokutu,” dodala Adámková, která rovněž zdůraznila, že toulavé kočky mohou přenášet řadu nemocí jako například toxoplazmózu. Ta je zvláště nebezpečná pro těhotné ženy.
Podobný případ s přemnoženými kočkami se řešil například na Sídlišti Edvarda Beneše, kde se nakonec magistrát rozhodl vykácet staré keře před paneláky, ve kterých kočky sídlily.