„Starou“ silnici vedoucí z Prostějova do Olšan zhusta využívají řidiči, kteří se chtějí vyhnout kolonám na D46, či prostě jen ti, jimž se nechce platit za dálniční známku. Ačkoliv tudy projedou denně tisíce aut, její stav je skutečně havarijní. Dle majitelů komunikace se pouze čeká na to „až se ucho utrhne“. I proto v závěru loňského roku žádali prostějovský magistrát o okamžitý zákaz vjezdu všech vozidel. Jak se nyní ukázalo, tak neúspěšně.   

 

Nejhorší stav „staré“ silnice je v úseku zvaném Šamanov. Ten se nachází nad dálnicí a jeho velmi špatné podloží způsobuje, že se vozovka trhá a klesá. Majitelé tvrdí, že v tomto místě hrozí akutní nebezpečí, neboť se zde silnice pod nějakým vozidlem může utrhnout a sesunout na dálnici. Navzdory jejich upozornění zůstane komunikace pro všechna vozidla do 3,5 tuny průjezdná i nadále. „Z odboru dopravy prostějovského magistrátu mi po třech měsících odepsali, že na základě doporučení Policie ČR k uzavření silnice nedojde a maximálně zváží umístění značky omezující rychlost na třicítku,“ konstatoval soukromý zemědělec Ivo Kubíček, který podnět pro uzavření silnice podal společně s předsedou Zemědělského družstva Olšany-Hablov Josefem Vytáskem.

Proč se to neopraví?

Právě soukromí zemědělci jsou spoluvlastníci cesty, kterou však vzhledem k vysokým nákladům opravovat nehodlají. Argumentují přitom tím, že cesta v minulosti sloužila výhradně zemědělské technice, až v polovině devadesátých let měla být značka zákaz vjezdu nahrazena značkou „jízda na vlastní nebezpečí.“ „Stav silnice je čím dál horší, nyní se po zimě už zcela rozpadá. Na radu právníka jsme se rozhodli, že výzvu k uzavření silnice pošleme znovu. Máme totiž obavy, že v případě tragédie, k níž nemusí být vůbec daleko, by mohla odpovědnost padnout na naši hlavu,“ vysvětlil svůj postoj Ivo Kubíček, který rovněž upozornil na fakt, že tisíce řidičů projíždějících právě po „staré“ následně zamíří i pod okna olšanské školy, čímž školákům otravují životní prostředí.   

Silnice vede po katastru Držovic, Olšan a Smržic. Ty její odkup od soukromých vlastníků neplánují. Zájem o ni neprojevil ani Olomoucký kraj.