Stejně jako okresní musela být i valná hromada Olomouckého Krajského fotbalového svazu už dvakrát odložena. Nyní by už měl platit oficiální termín posledního března. Na krajské úrovni se bude zcela jistě řešit volba nového předsedy, který nahradí po dlouhých dvaceti letech dosluhujícího Stanislava Kalába.

O tom, kdo do pomyslného křesla usedne, zatím jasno není. V současné chvíli se ani neví o žádných kandidátech. „Ti se nejspíše objeví až poté, jak dopadnou okresní valné hromady,“ tuší sekretář Olomouckého krajského fotbalového svazu Pavel Peřina.

 

Krajská volební valná hromada musí přijít na řadu až po skončení všech okresních. Pokud se situace nějakým způsobem nezhorší a nepřijdou další odklady, měl by již pevným termínem zůstat 31. březen. V tento den tak bude znám nový předseda, kterého bude čekat nelehký úkol navázat na Stanislava Kalába, jenž v roli předsedy vydržel neuvěřitelných pět volebních období, z postu tak odchází po dvaceti letech. Na uvolněnou pozici se však zatím nepřihlásil jediný kandidát. To stejné platí také u výkonného výboru, který je na rozdíl od okresního volen trochu jiným způsobem.

„Ohledně kandidátů do jakýchkoliv funkcí zatím nemám na stole jedinou žádost. Tak nějak jsem s tím ale i počítal, jak se stále odkládá start přípravy i sezóny, stejně jako valných hromad, tak i kluby zatím zůstávají v zimním spánku. Začátkem března budeme klubům odesílat instrukce, zda budou chtít navrhnout nějaké kandidáty, tak uvidíme. S největší pravděpodobností ale počítám s variantou, že přihlášky budou chodit, až se rozluští situace na okresech. Bývá to již takovým pravidlem, ohledně výkonného výboru je ta situace také hodně spjata s okresními volbami. Zástupci okresů si zvolí své zástupce a zbytek členů navrhují kluby,“ nastínil sekretář Olomouckého KFS.

I krajskou valnou hromadu čekají přísná hygienická opatření. Na kraji stejně jako v okrese vnímají jako největší problém povinné antigenní testy. „Doba bohužel je taková, že se bez této podmínky hromada nemůže sejít. Věřím ale, že i s tímto opatřením se podaří všem okresům svolat dostatek mužstev, aby se mohlo hlasovat. Pokud by bylo nejhůř a nezdařilo se sekretářům zajistit dostatek klubů, určitě by bylo možné využít zdravotníka, který by před schůzí funkcionářům testy provedl. Jen by lidé museli přijít o něco dříve. Okresy mají navíc výhodu, že mohou kluby poslat také záskok. Takže nemusí dorazit někdo z ohrožené skupiny, u které se dá jasně pochopit, že se takové akci chce vyhnout. V krajské to ovšem nejde. Jak už jsem ale zmínil, pevně věřím, že se i v této nelehké době podaří vše uspořádat,“ pokračoval Pavel Peřina.

To však není tou největší hrozbou, která sekretáře trápí. Daleko horší je podle něj situace právě s nedostatkem funkcionářů i fotbalových nadšenců ochotných něco obětovat. Není se ani čemu divit, zatímco stále aktivní funkcionáři stárnou, mladí se do toho příliš nehrnou. Ani letošní volby zatím nenaznačují přílišnou změnu v tomto trendu.