V posledních letech k nám vtrhl fenomén polyamorie. Jedná se o životní styl, kdy lidé žijí v několika milostných vztazích najednou. Od tradiční nevěry se liší v tom, že jednotliví milenci a milenky by o sobě měli navzájem vědět a minimálně nějaký čas předstírat, že jim to tak vyhovuje, neboť jejich nadpozemská láska volně proudí všemi směry. Všichni přitom vzájemně souloží, tolerují se a mají se rádi asi jako ovečky na louce. A to až do chvíle, kdy si jeden z nich uvědomí, že existují na světě věci, o které se dělit prostě nechce.

Za velkého popularizátora tohoto životního stylu u nás lze považovat matematika a miliardáře Karla Janečka. Ten se nijak netajil tím, že do pořádné rovnice potřebuje hned několik neznámých. On sám však zřejmě předpokládal, že s nimi nikdo další už počítat nebude. Nicméně když se Janeček podruhé oženil, potkal ženu, která jeho děvkařství nazvala polyamorií, již údajně rovněž vyznávala.

Činila tak ovšem pouze v době, kdy byla milenkou ženatého muže. Přestože se Janeček snažil nějaký čas tvářit, že obě jeho ženy žijí v nádherné symbióze, moc dlouho to nevydrželo. Manželka dosti rázně práskla dveřmi a z milenky se stala oficiální partnerka. V tu ránu bývalá kněžka lásky vyhlásila definitivní konec polyamorie a přechod do normálního monogamního vztahu. Domnívat se ovšem, že se Karel změní jen kvůli tomu, že si s ním pohledná paní pořídí hned několik dětí, je asi stejně prozíravé jako sdílet klec s tygrem a prohlašovat o něm, že se z něj stal vegetarián.

Nedávno s přiznáním k polyamorii vyrukovala herečka Tereza Těžká, která do povědomí lidí pronikla díky účinkovaní v dokumentu V síti, v němž lákala sexuální predátory. Tato čiperná mladá žena polyamorii dotáhla k dokonalosti. Kromě právoplatného manžela sdílí lože nejen s dalším přítelem, ale i s přítelkyní, o kterou se dělí právě s manželem. Takový zmatek snad nepanoval ani v seriálu Beverly Hills 902 10! Kdyby úchylové bažící na webu po nevinných holčičkách tušili, že nalétli někomu takovému, tak už k internetu nikdy nesednou!

Její přístup k životu se zaštiťuje touhou upřímnosti, velmi brzy se ukáže, že je pouze pokrytecký, povrchní a navzdory proklamované toleranci v první řadě sobecký. Protože ruku na srdce. Každý z nás si vždy raději sám užije zábavu jakéhokoliv druhu spíše se svým partnerem, než aby se radoval z toho, jako bezvadně si užívá jeho partner s někým jiným.

Otázkou je, zda se paní Těžká vůbec pokusí vysvětlit všechny své vztahové propletence svým budoucím dětem. Ne že by nevěra v minulosti nebyla, ale lidé ji obvykle před ostatními alespoň tajili a svým způsobem se za ni styděli. Fakt, že se tímto „veselým“ životním stylem někdo chlubí a propaguje jej, vypovídá o naší současné zmatené společnosti více než stohy sociologických knih.