Díky triatlonu může poznat své limity úplně každý. To je nepochybně hlavní poselství akce Veteran Steel Man, jež se konala uplynulou sobotu 31. července na koupališti ve Stražisku. Sjelo se sem celkem 93 závodníků, kteří zjistili, jaké to je sáhnout si až na dno fyzických sil. Rozdíl mezi nejmladším a nejstarším z nich byl neuvěřitelných 64 let.

Ve Stražisku se i tentokrát sešli jak špičkoví závodníci, tak i ryzí amatéři, kteří zvládli závod poprvé v životě. Na všechny čekalo 800 metrů plavání v bazénu ve Stražisku, 51 kilometrů na kole a 7,6 kilometru běhu, v kategorii hobby to pak bylo 400 metrů plavání, 21 km na kole a 4,8 km běhu. Hlavní kategorii zvládlo 53 z nich, kratší verzi si střihlo 40 aktérů.
Tato čísla však nevypovídají nic o úžasných emocích, jež všichni z nich na trati a zejména v cíli prožívali. Když se k tomu přidalo vlídné počasí, kamarádský charakter celé akce a perfektní zázemí koupaliště ve Stražisku, pak bylo na pravou prázdninovou pohodu zaděláno.
Kromě vítěze, jímž se i letos s přehledem stal Vít Svozil, si největší obdiv nepochybně zaslouží Michal Mogrovics, jenž náročnou trasu zvládl ve svých 75 letech. Skvělý výkon rovněž předvedl celkově druhý Martin Kňáva, jenž již spadal do kategorie mužů nad 50 let, v níž porazil i skutečnou legendu této akce Martina Lipenského. Vůbec nejstarším účastníkem pak byl opět Jaroslav „Bedford“ Skácel (76), ten však tentokrát zvolil kratší variantu stejně jako nejmladší Tereza Vargová (12).
Přestože se tentokrát těsně nepodařilo překonat loňský účastnický rekord, kvalita výkonů byla asi vůbec nejvyšší v historii. „To ovšem rozhodně není náš cíl. Tím je naopak oslovit co nejvíce lidí všech věkových i výkonnostních kategorií a přivést je k tomuto krásnému sportu a skrze tři disciplíny k poznání možností vlastního těla,“ vysvětlil hlavní organizátor Jan Kovanda, jenž jako příklad uvedl dlouholetou spolupracovnici Markétu Huňkovou. Ta se po pěti letech přemlouvání rozhodla vyzkoušet si triatlon nejen jako pořadatelka, ale také coby účastnice.
Celkově konický triatlon opět potvrdil vysokou úroveň, kterou se daří držet nejen díky obětavému týmu pořadatelů, ale i přízni celé řady sponzorů. „Velmi si ceníme spolupráce s nadací Helpínek pomáhající dětem po dětské obrně, za níž stojí náš nejvýznamnější sponzor WCA Ostrava. Mezi již tradiční sponzory patří obě dřevařské firmy z blízkého okolí a řada dalších. Poděkovat je třeba týmu starajícímu se o chod koupaliště v čele s paní starostkou. Právě oni vytváří vstřícnou atmosféru, která je dle účastníků pro naše setkání typická,“ uzavřel Jan Kovanda.