Současná radniční koalice v Prostějově je již v polovině svého mandátu. A i když se to někomu nezdá, dva roky do dalších komunálních voleb není zas až tak příliš dlouhá doba. Otázkou je, zda už nyní některé politické subjekty „zbrojí“ na okamžik, kdy se na podzim roku 2022 bude v komunálních volbách rozhodovat o křeslech v Zastupitelstvu statutárního města Prostějova. A vezmou si třeba příklad z nedávných krajských voleb, ve kterých nakonec výrazně uspěly menší politické strany a hnutí, které se spojily a vytvořily silné koalice. Nad odkazem krajských voleb směrem k těm komunálním se Večerník zamýšlel s politologem a vysokoškolským učitelem Petrem Sokolem.

Nejprve Večerník zajímalo, zda krajské volby ukázaly něco významného směrem k těm komunálním, které jsou na pořadu v Prostějově na podzim 2022? „Prostějov je město o velikosti, která je z volebního hlediska přesně na hranici mezi dvěma typy obcí. V největších městech komunální volby totiž rozhoduje hlavně celostátní politika, v těch menších převažuje vliv místních podmínek. U nás se projevují oba tyto vlivy. Z toho vyplývá, že letošní krajské volby ukázaly, jak se posouvá celostátní politická atmosféra a rozložení sil, ale moc toho nevypověděly o místní prostějovské politice,“ myslí i Petr Sokol, politolog a vysokoškolský profesor. „Když si, spíše pro zajímavost, přepočteme prostějovský výsledek v krajských volbách na zisk mandátů v městském zastupitelstvu, dostalo by hnutí ANO 2011 12 mandátů, koalice Piráti-STAN 8 křesel, Spojenci (KDU, TOP 09, Zelení) 6 zastupitelů, ODS 5 křesel a SPD 4 mandáty. Kdyby ČSSD získala o hlas více a měla přesně 5 procent, získala by v našem hypotetickém městském zastupitelstvu 2 křesla, přičemž by po jednom ‚sebrala‘ ANO a Pirátům-STAN,“ vypočítává politolog. „Jsem ale přesvědčen, že takto příští volby do městského zastupitelstva určitě nedopadnou, protože sehrají roli osobnosti lídrů a čelných kandidátů, kandidatura lokálních hnutí i konečné vytvoření možných předvolebních koalic a nezávislých uskupení,“ doplnil jedním dechem Sokol.

V nedávných krajských volbách se poměrně značnému množství menších stran a hnutí vyplatila spojení s většími uskupeními nebo vytvoření společných koalic. Večerník tedy zajímalo, zda i v rámci komunálních voleb se mohou osvědčit koalice menších stran či hnutí. A opravdu tak mají větší šanci na vyšší volební zisky? „Předvolební koalice mají díky volebním pravidlům jasnou výhodu pro střední a menší strany ve volbách do Poslanecké sněmovny, protože jsou jinak menší strany znevýhodněny při rozdělování mandátů na úkor větších. U komunálních voleb je to ale trochu jinak. Tam koalice spíše slouží k ‚záchraně‘ malých stran, které by se do zastupitelstva samostatně nemusely dostat, protože nedosahují pěti procent. Na druhou stranu je díky úspěchům předvolebních koalic v krajských volbách teď spojování stran hodně populární, což ostatně potvrdil i aktuální vznik společného klubu ANO 2011 a ČSSD v Senátu. Teď se zkrátka chtějí spojovat na různých úrovních úplně všichni. V Prostějově jsme už předvolební koalice také měli. Před dvěma roky se do zastupitelstva takto dostalo uskupení Na rovinu!, v němž se spojily hned čtyři strany! Občanští demokraté zase tehdy kandidovali společně s Nezávislými osobnostmi města Prostějova. Osobně nečekám, že počet předvolebních koalic v dalších komunálních volbách nějak zásadně naroste, ale některé se objeví. Nečekám ovšem, že koalice do komunálních voleb budou přesně kopírovat ty, které si nyní připravují pro volby sněmovní. Roli sehrají místní poměry a osobní vztahy mezi zastupiteli různých stran,“ rozebral tuto situaci Petr Sokol.

Levice v krajských volbách propadla a v Prostějově mají hlavně ČSSD a KSČM dva roky na to, aby se zmátořily. Otázkou ovšem je, zda se jim to podaří. Nebo levicoví voliči už „vymřeli“? „Určitě nezmizeli. Jen odešli k jiným stranám. V nedávných volbách do Evropského parlamentu se třeba ukázalo, že v tradičních baštách sociální demokracie bodovalo Okamurovo hnutí SPD. Zvlášť viditelné to tehdy bylo u nás na střední Moravě. Hlavním sběratelem levicových hlasů je teď ale Babišovo hnutí ANO 2011. Když začínalo, sbíralo voliče z různých částí politického spektra. Teď už ale jak volební výsledky, tak průzkumy veřejného mínění potvrzují, že se ANO změnilo na hnutí, které podporují téměř výhradně tradiční voliči levice. Pro sociální demokracii je dnes ale Prostějov hlavní baštou v Olomouckém kraji. Ostatně se jí i v posledních krajských volbách podařilo ve městě dostat přímo na hranci pěti procent, což se naopak celokrajsky nestalo. Ve městě sociální demokracii chyběl k překročení pěti procent jediný hlas, v kraji to bylo o něco více. Myslím si, že, když sociální demokraté postaví za dva roky do čela městské kandidátky silné osobnosti, mají šanci se do zastupitelstva probojovat. Historicky je to samozřejmě pro ČSSD nízká laťka, ale v konkurenci nových levicových hnutí je to zkrátka realita. O něco horší je podle mě situace v případě KSČM. Ta ve městě překročila jen čtyři procenta hlasů a bude to mít za dva roky hodně obtížné,“ je přesvědčen vyhlášený politolog, který je zván do diskusních pořadů České televize.

Existuje předpoklad, že povolební vyjednávání po komunálních volbách v Prostějově za dva roky se budou nést v duchu současného hesla – všichni proti ANO 2011? „Povolební vyjednávání se vždy odvíjí od konkrétního volebního výsledku a místní předvolební situace. Nerozumím přesně, s čím budoucí předvolební vyjednávání v otázce porovnáváte, ale třeba po krajských volbách v Olomouckém kraji s hnutím ANO 2011 podle mých informací jednaly všechny strany. Vraťme se ale k Prostějovu. Tady se, myslím, volební jednání budou odehrávat spíše na základě zdejšího rozložení sil a místních vztahů mezi politickými stranami a uskupeními než podle nějakých celostátních šablon. Myslím, že se nespletu, když řeknu, že prostějovská radniční koalice ještě nikdy přesně nekopírovala uspořádání celostátní vládní koalice. Bylo by asi překvapivé, kdyby tomu bylo příště jinak,“ uzavřel toto téma Petr Sokol.

jak by dopadly komunální volby dle výsledků krajských voleb

hnutí ANO 2011         12

koalice Piráti-STAN 8

Spojenci (KDU, TOP 09, Zelení) 6

ODS                           5

SPD                            4