Zřejmě se na základě titulku skoro nabízí, že budu rozebírat volby. Leč není tomu tak, i když možná se o tomto tématu také zmíním. Svůj příspěvek píši v den, kdy zkrachoval dodavatel energií Bohemia Energy, který měl jistě i spoustu klientů v prostějovském regionu, tudíž je to téma setsakra důležité.

Já tedy mezi těmito klienty nejsem, jelikož tvrdím, že u věcí, u kterých hrozí v domácnostech mandatorní výdaje, by měl člověk tak nějak preferovat jistotu. Tudíž jsem v energiích, pojištění i dalších věcech u silných hráčů na trhu a nepokouším se o nějaké pochybné alternativy či dokonce přebíhání od někoho k někomu a od ničeho k ničemu, jako to dělají někteří mí známí, ba dokonce kolegové v práci. Čím dál častěji totiž tvrdím, že nejlevnější neznamená nejlepší, což se bohužel projevuje i u většiny výběrových řízení... A já jsem zvědavý, kdy už konečně napadne nějakou moudrou hlavu shodit tento za mne hloupý zákon ze stolu a při výběrových řízeních se začne preferovat kromě ceny i kvalita.

Ale vraťme se ke krachu společnosti BE. Ten krach nevznikl náhodou, ale je výsledkem globálního problému, který začíná obcházet zeměkouli. A doba, kdy všechny problémy házíme na covid-19, pomalu končí. Krize je výsledkem naší nesmyslné činnosti v oblasti plánování a všeobecné či hlavně nesmyslné ekologizace společnosti. Zastavujeme si to, co funguje, přijímáme nesmyslné vize typu Green Deal, dáváme čím dál větší prostor ekoteroristům a je jedno, ve kterých stranách jsou schovaní. A nad vším bdí neschopná smetánka z Bruselu, která aktuálně vydala jakýsi pseudomanuál, který nic neřeší, ale de facto hází veškerou zodpovědnost na suverénní státy. Za mne k tomuto EU opravdu nepotřebujeme, a pokud si máme pomoci sami, tak se pak nedivme některým návrhům o vystoupení.

Ovšem vraťme se do Prostějova. Nejvíce zasaženou skupinou jsou v případě krachu BE senioři. Neřešme teď, že někdy něco v dobré víře podepsali. Teď doporučuji několik věcí nám mladším. Pokud máte v rodině podobné rodiče či prarodiče, tak na ně rozhodně nekřičte, tím je znervózníte ještě víc a ničemu nepomůžete. Neřešte, kdy nebo co podepsali, ale sedněte si s nimi a pomozte jim vyřešit současnou situaci. Vysvětlete jim zásadní věc, že o energie nepřijdou, že se teď o ně postarají právě ti velcí hráči, nad kterými bdí i stát, a že mají půl roku na to, aby se k někomu přehlásili. Pochopitelně jim nedoporučujte nějaké pseudododavatele, ale naopak je tlačte k tomu, aby opravdu podepsali smlouvy s jistotou. Hlavně s nimi tuto „papírovou válku“ řešte společně, protože se mohou v té přemíře papírů ztratit a mohou opět naletět. Důrazně jim zakažte komunikovat s telefonními šmejdy, kterých se teď vyrojí asi jako much na mrtvole antilopy v Africe. Snažte se nejlépe sami přivést člověka od seriózního dodavatele a buďte při jednání osobně přítomni, protože je třeba si uvědomit, že i tito obchodní zástupci mají provize ze zisku. Je tedy dobré je směřovat k tomu, aby v případě seniorů zachovali trochu lidskosti a nestali se také hyenami na cizím neštěstí. Jen tak lze dojít k řešení nejvýhodnějšímu.

Ale pozor. Mluvil jsem o seniorech v rodinách, ale co senioři, kteří zůstali sami. Podívejte se po svém okolí, každý známe takový případ, kdy se rodina moc nestará nebo prostě není a tento člověk je na všechno sám a někdy se na vás i s něčím obrátí. Zkuste s ním opatrně zavést řeč, on třeba ani nic nemusí tušit, protože nesleduje dění, trápí ho zdravíčko. Ukažme právě v této těžké době, kdy se také blíží zima, trochu lidskosti, když už to neumí Evropská unie, bohužel ani někteří nově zvolení ekologicky zaslepení politici. A vida – volby, ne nebudu se vyjadřovat.

Seniorům přeji hodně zdraví.