Minulý týden vláda České republiky rozvolnila opatření o docházce žáků základních škol. Prezenční výuku mají k dispozici děti z prvních a druhých ročníků. Učitelé mohou tedy vyučovat „na živo“ a děti se opět zapojí do kolektivu. Nebudou zavřené doma.

Uvolnění začalo platit od středy 18. listopadu. „Chceme oznámit dobrou zprávu, 18. listopadu se do našich škol vrací žáci 1. a 2. ročníků a žáci přípravných škol a žáci škol speciálních,” vyslal do světa dobrou zprávu ministr školství Robert Plaga.

Například Dana M. z Olomouce je za návrat svých dětí do školy ráda. „Byla jsem doma na home-office a do toho hlídat děti bylo těžké. Jsem ráda, že se konečně mohly vrátit do škol,“ vysvětlila žena.

Petr M. nařízení nechápe. „Nejvíc mi vadí zavřené hospody a zákaz hromadných akcí všeho druhu. Protože člověk je tvor společenský a nejsem zvyklý trávit večery sám doma. Poté služby všeho typu od obchodů po kadeřnictví, o vánoční nákupy mi ani zvlášť nejde, spíš aby člověk mohl kdykoli koupit nebo si zařídit, co potřebuje,“ shrnul muž.

„Mohli pustit první stupeň. Takhle je to akorát komplikované. Takže ráno jednoho vyexpeduji. Druhého ve třetí třídě pohlídám očkem během výuky. Pak se pomodlím, abych nikam nemusel jet, a budu pospíchat na 12 do školy. K tomu vařit. Prostě bych ocenil oba ve škole nebo doma,“ řekl otec dvou dětí Jan M., který má doma prvňáčka a jeho sourozence, jenž nyní do školy kvůli opatření jít nemůže.

Další z rodičů Pavel A. je rád, že nemá dítě ještě školou povinné. Rouška několik hodin denně přes obličej udělá jednu zásadní věc..., dítě s jakoukoliv začínající respirační nemocí, o které zatím ani nemusím vědět, bude mít těžší průběh této nemoci. Jsem rád, že ještě nemám dítě školou povinné a nemusím si vymýšlet důvody, proč ho do školy neposlat,“ oddechl si otec dalšího z dětí.

Děti musí chodit do škol v rouškách a trávit tam dlouhé hodiny. Včetně družiny, kam je „odkládají“ rodiče, kteří jsou v práci. Mnoha z nich vyhovovalo, když děti měly on-line výuku a mohli je hlídat v bezpečí domova.