Vánoční strom, který městu darovala rodina z Lipové, již stojí. V pondělí 23. listopadu ho postavili a nyní bude po více než měsíc krásnou ozdobou prostějovského náměstí Tomáše Garriguea Masaryka. Teď vedle sebe stojí dvě dominanty náměstí – strom a socha prvního prezidenta.

Slavnostní rozsvícení proběhne v pátek 27. listopadu. Lidé se jej mohou zúčastnit, avšak za dodržování opatření přijatých vládou a bez kulturního programu, bohužel. Statný dvanáctimetrový smrk se tedy rozzáří jinak než předešlé roky. Žádné živé koledy, ohňostroj ani tanec. Vedení města nás ale o impozantní podívanou nepřipravilo. „Rozsvícení je plánováno na pátek 27. listopadu 2020. Vzhledem k aktuálním protiepidemickým opatřením neproběhne rozsvícení stromu oficiálně, respektive s kulturním programem,“ zve město na „neoficiální“ rozsvícení stromku.

Jméno smrku z Lipové ještě bude upřesněno. Občané města mohli od 2. listopadu hlasovat o jeho jménu. V roce 2018 dostal strom jméno Charlotta Sněhulka I., loni zase Horáček, a to podle prostějovské ulice Dr. Horáka, kde ho město nechalo pokácet.

Ke stromu se vyjádřil například Petr P. z Prostějova. „Je moc hezký. K čemu ale bude, když stejně žádné pořádné trhy nebudou,“ nechal se slyšet muž.

Letos strom zdobí hlavně bílé prvky symbolizující bílé Vánoce. Ověnčen je rovněž bílým střapatým řetězem. Město vsadilo na bílou a nutno uznat – povedlo se. Snad se alespoň těch bílých Vánoc konečně dočkáme…