Celá česká společnost prožívá velmi smutný rok. Snad nejhorší však je u klientů domovů pro seniory a podobných zařízení. Více než polovinu letošního roku totiž strávili v karanténním stavu, tedy bez možnosti společenských akcí, především ale bez návštěv svých příbuzných. O to více je tento handicap tíží s blížícími se Vánoci, personál nevyjímaje. Například v domově pro seniory v Nerudově ulici se ale rozhodli, že lidem předvánoční období maličko zpříjemní, nechají útroby budovy alespoň trochou prostoupit vánoční atmosférou.

Na pomoc si pečovatelky ze 3. oddělení pozvaly dobrovolníky. Cílem je něco upéct, připravit a trochu staré lidi zahřát u srdce. „Rozhodli jsme se tak uvařit nealkoholický punč, dále jsme zatím přes Facebook oslovili dobrovolníky, kteří by pomohli udělat perníčky. Zatím se tři přihlásili,“ prozradila Večerníku za tým pečovatelek Barbora Teplá.

Klienti také dostanou věcné dary, to vše na Mikuláše. „Lidé se mohou stále hlásit, ono upéct třeba větší množství perníčků není jen tak. K předání pak dojde čtvrtého prosince na parkovišti před domovem,“ přidala Teplá.

Už jen to, že dárci a obdarovaní se uvidí maximálně při vykouknutí klientů z okna, ilustruje současnou neutěšenou situaci. Ta znamenala, že lidé v domovech pro seniory jsou téměř až uvězněni ve svých pokojích. „Až do dvanáctého prosince trvá nouzový stav. Budeme zatím alespoň na chodbách pouštět koledy, aby i k nám přišla trocha sváteční atmosféry. Klienti ale nadále nemohou vycházet ze svých pokojů. Nevíme tak, jak letošní oslava Vánoc bude vypadat...,“ posteskla si Barbora Teplá.