Dva měsíce musely prostějovské volejbalistky čekat kvůli covidové výluce na další soutěžní duel na vlastní palubovce. A teď odehrají hned dvě domácí střetnutí během čtyřiadvaceti hodin. V obou případech půjde o moravské souboje.

PROTI UP ODVETA ZA PONDĚLEK

V pátek 4. prosince od 17.00 hodin uvidí hala Sportcentra DDM krajské derby mezi VK Prostějov a UP Olomouc v rámci dohrávaného 6. kola UNIQA extraligy žen ČR 2020/21.
Oba týmy předtím změří síly ve vzájemném utkání už při dnešní dohrávce patnáctého dějství v hanácké metropoli, tudíž si dají po čtyřech dnech odvetu s výměnou pořadatelství. Podobně jako v play off.

„Vzhledem ke spoustě termínových změn kvůli koronaviru budou takové situace s opakovanými vzájemnými zápasy proti stejnému soupeři mnohem častější než v minulosti,“ upozornil kouč vékáčka Lubomír Petráš na specifika aktuální, po téhle stránce snad výjimečné sezóny.
Bez ohledu na danou skutečnost je zřejmé, že družstvo kapitánky Michaely Jurčíkové narazí na nadmíru silného protivníka. Olomoucký soubor získal na jaře 2019 mistrovský titul, v minulém ročníku skončil druhý a navíc dvakrát za sebou ovládl Český pohár (2019, 2020).
Před víkendovým programem vedl ligovou tabulku bez porážky s pěti vítězstvími, když zdolal Olymp Praha 3:2, Šelmy Brno 3:1, Šternberk i dvakrát Přerov 3:0. Nasbíraných čtrnáct bodů ho drželo v čele těsně před Šelmami, ačkoliv ty absolvovaly o dva mače víc.
Hráčský kádr úpéčka prošel za poslední měsíce mnoha opakovanými změnami, než se ustálil v současném složení. Fanoušky určitě zaujme, že do základní sestavy patří dvě ex-prostějovské plejerky, smečařka Lucie Nová a blokařka Nikola Stümpelová. Na nahrávce figuruje talentovaná Kateřina Valková a jinak dostávají prostor samé zahraniční akvizice: chorvatská univerzálka Katarina Pilepič, finská střeďačka Krista Michaela Bjerregard Madsen, španělská smečařka Maria Priscilla Schlegel Mosegui a izraelské libero Katrina Zilberman.
„Základ Olomouce je pořád velmi kvalitní, jinak už má k dispozici spíš jen samé mladé holky. Přesto bude v utkání s námi jasným favoritem, my můžeme pouze překvapit. Při dobrém výkonu i maximální bojovnosti však nemusíme být bez šance na slušný výsledek, ačkoliv v našem současném složení nechci mít moc velké oči,“ uvažoval Petráš.

DŮLEŽITÝ STŘET SE SEVEROMORAVANKAMI

V sobotu 5. prosince od 17.00 hodin vyzvou ženy VK na svém hřišti v hale Sportcentra DDM celek TJ Ostrava, tentokrát v řádně konaném 16. kole přepracovaného extraligového kalendáře.
Kolektiv od polských hranic strávil většinu minulého týdne v hlavním městě Lotyšska, kde dvakrát úspěšně nastoupil proti tamnímu VS Riga v šestnáctifinále evropského Challenge Cupu.

Už předtím v elitní tuzemské soutěži prokázal hodně solidní výkonnost, neboť ze šesti duelů vytěžil poměrně vydatných jedenáct bodů. Postupně podlehl na Olympu Praha 2:3 i dvakrát Šelmám Brno (doma 1:3, venku 2:3), naopak porazil Šternberk 3:0 + 3:0 a Přerov 3:1.
Výběr bývalého reprezentačního trenéra Zdeňka Pommera většinou nastupuje v této sestavě: nahrávačka Petra Kašparová nebo Anna Pospíšilová, univerzálka Klára Žarnovická, smečařky Helena Hrdličková (za svobodna Kojdová) a Andrea Štrbová, blokařky Michaela Nečasová a Kateřina Zemanová + libero Adéla Chevalierová.
„Současnou Ostravu bych asi výkonnostně přirovnal ke Královu Poli. Také má zatím v letošní sezóně velice dobré výsledky, dokáže prohánět favority a dosud zvládla utkání proti papírově slabším týmům. My bychom takového soupeře jako TJ chtěli i měli zdolat, zvlášť doma. Ale víme, že to nebude vůbec jednoduché. Rozhodne aktuální forma, musíme dát do zápasu všechno,“ řekl lodivod VK Luboš Petráš.
Za současných hygienických opatření proti šíření koronaviru se oba mače uskuteční bez diváků.