Vloni v listopadu viděl Večerník na vlastní oči, jak na tři desítky zástupců rodin na okraji Čechůvek vysadily sedmadvacet ovocných nebo okrasných stromů a pomohly tak k založení nové zelené zóny v katastru Prostějova. Vedení magistrátu označilo právem takzvané komunitní sázení jako úspěšný projekt a hodlá v něm pokračovat letos na jaře. A radní k tomuto účelu vybrali další lokalitu, tentokrát v Domamyslicích.

Po loňském úspěšném prvním komunitním sázení, které se za velkého zájmu veřejnosti uskutečnilo ve vrahovické čtvrti Čechůvky, proběhne v pořadí druhé takové sázení. Konkrétně v sobotu 9. dubna 2022 v dopoledních hodinách.

„Sázet budeme tentokrát podél polní cesty v ulici Ječná, což je propojka mezi Domamyslicemi a Čechovicemi. Stromy zakoupené městem Prostějovem i nářadí budou připraveny přímo na místě. Zájemce si tedy nemusí žádný strom kupovat, pouze se k sázení a následné péči o strom přihlásí a pochopitelně si přijde strom zasadit. Tato iniciativa mne před časem napadla mimo jiné i proto, že se mě často rodiče při vítání občánků ptají, zda je možno za jejich dítko někde v Prostějově vysadit strom,“ uvedla náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov).

Pokud máte zájem vysadit si strom a následně o něj pečovat, přihlaste se do 5. dubna 2022 na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a uveďte kontakt na sebe včetně telefonu, abychom s vámi následně mohli dohodnut případné detaily k akci,“ apeluje na veřejnost Sokolová.

Jak se Večerník ještě dozvěděl, magistrát vytipoval ke komunitnímu sázení ještě jednu lokalitu. „Další stromy budou vysázeny podél cyklostezky na Bedihošť, konkrétně půjde o devatenáct ovocných a čtyři okrasné listnaté stromy. Samozřejmě i v tomto případě zjišťujeme zájem občanů o to, kdo si chce vysadit svůj strom,“ uzavřela náměstkyně primátora.