Do stále složitější situace se dostávají basketbalisté BK Olomoucko. Po desáté porážce v řadě jsou v tabulce Kooperativa NBL nadále poslední. Na nejbližší soupeře, kterými jsou Svitavy a Ostrava, ztrácí už dvě výhry a situace začíná být kritická. Ještěže se z probíhající sezóny nesestupuje...

„Po odchodech Palyzy a Šantelje zůstal jediný cizinec a pouze čtyři hotoví basketbalisté. To je prostě složitá situace, ve které děláme, co se dá. Budeme bojovat a doufat, že se to otočí,“ nezdává se ani v těžké době trenér hanáckého výběru Predrag Benáček.

Velkou školou prochází mladí hráči. Nastupují proti mnohem ostřílenějším sokům, zjišťují, jak vypadá opravdu dospělý basketbal. Pochopitelně více chybují. „Někdy jsou to takové dorostenecké chyby, ale s tím se nedá nic dělat. Kluci se z toho nesmí položit. Prostě zatím nemají potřebné zkušenosti. Až je naberou, chyby zmizí,“ má pochopení pro odchovance z prostějovské mládežnické líhně Benáček.

Počet zkušených a prověřených tahounů střední a starší generace je ovšem v přímé úměře k počtu ztracených zápasů. „V naší situaci nikdo nesmí vypadnout a k tomu potřebujeme, aby se všem v konkrétním utkání dařilo. Když se to nesejde, máme hned velký problém. Třeba v Děčíně neměl dobrý den Nemanja Bezbradica. Nešlo o body. Měl ale jediný doskok, to prostě nestačí, když je to náš nejlepší pivot,“ vnímá kouč Olomoucka.

Vedení klubu se snaží kádr doplnit, v rozehrané soutěži se ale nedají očekávat zázraky ze dne na den. Jedinou reálnou variantou je angažování zahraniční posily a právě tímto směrem se realizační tým rozhlíží. V hledáčku je několik možností, jasněji by mohlo být v průběhu několika dnů.