Tohle je hodně svérázný chlapík. Se svými dlouhými vlasy a fousy by si klidně mohl střihnout některou z postav „hipísáckého“ muzikálu Hair či dokonce hlavní roli v populárním Jesus Christ Superstar.

Ostatně právě letos v prosinci pan Jan z Prostějova oslaví „Kristova léta“. Navzdory tomu je dlouhodobě nezaměstnaný, přičemž jej živí jeho maminka, se kterou žije na prostějovském sídlišti Hloučela. Ve svém volném čase experimentuje s nejrůznějšími drogami, kvůli nimž minulé úterý skončil před prostějovským soudem. A Večerník byl u toho!

 

Pana Jana loni v listopadu zastavila policejní hlídka. Stalo se tak u garáží v ulici Wolfova, která vede v prostoru za prostějovským místním nádraží. U sebe měl v tu chvíli 19 kusů lysohlávek, trochu marihuany a také jednu injekční stříkačku se zbytky pervitinu. Přechovávat u sebe větší množství psychedelických hub je v rozporu s mezinárodním právem. Přestože podobné případy u soudu obvykle nekončí, pan Jan před něj nakonec putoval. Svoji roli v tom mohl sehrát fakt, že před čtyřmi roky byl odsouzen za řízení pod vlivem návykových látek, a možná i to, že muž stejného jména má na svém facebookovém profilu vlajku s hákovým křížem tvořeným žlutými hvězdami. 

Hipík z „mama hotelu“

Muž, jenž sám o sobě prohlašoval, že je nadprůměrně inteligentní, se vyučil v oboru obráběč kovů. Přesto se i v pokročilém věku stále nechává živit svojí maminkou. Ta za něj mimo jiné musí platit i sociální a zdravotní pojištění. Nejenže je pan Jan dlouhodobě zaměstnaný, navíc není veden ani úřadu práce a nepobírá ani žádné sociální dávky. „Živím se tím, že těžím bitcoiny. Moc toho ale nevydělám, protože mám jen jeden počítač. Práci jsem si pokoušel najít, ale nic mi nevyhovuje. Cožpak by vám stálo za to stát u soustruhu za pětadvacet tisíc korun měsíčně?“ reagoval obžalovaný na otázku soudkyně po zdroji svých příjmů. Se svou maminkou však má dle svých slov dobré vztahy. „Doma nakupuju a uklízím,“ dušoval se.

U soudu Jan celkem bez okolků přiznal vinu, a tak nakonec odcházel se „symbolickým“ trestem dvou měsíců podmíněně odloženým na jeden rok. Jako polehčující okolnost posloužilo to, že množství drog, které u něj policisté objevili, bylo opravdu malé a téměř jistě sloužilo pouze pro jeho vlastní potřebu. Ostatně on sám něco takového nepopíral. „Marihuanu kouřím běžně, houby využívám ke svému seberozvoji, pervitin pak proto, abych po lysohlávkách neusnul,“ nastínil způsob trávení svého volného času.

Peněžitý trest nebyl možný

Státní zástupce se přikláněl k možnosti uložení peněžitého trestu v řádu zhruba 5 000 korun. To by pro obžalovaného mělo tu výhodu, že po zaplacení by měl čistý trestní rejstřík. Z dalšího dokazování však vyplynulo, že v tomto případě něco takového není možné. „Ukázalo se, že obžalovaný je ve svých příjmech zcela odkázán na matku, nebylo by tedy vhodné vyžadovat úhradu po ní,“ vysvětlila volbu druhu trestu soudkyně Ivona Otrubová.

Rozsudek je již pravomocný.