Takto to dál nejde! Nešvar rozmáhající se v nejrůznějších lokalitách Prostějova už nelze přehlížet. Problém je nejčastěji s bezdomovci nebo jinak nepřizpůsobivými jedinci, kteří obtěžují slušné občany na ulici žebráním.

Problém je v tom, že dnes už nejde pouze o slušné požádání o finanční pomoc, ale násilnické chování mnoha jedinců. Ti jsou po odmítnutí poskytnutí byť i desetikoruny schopni dotyčného fyzicky napadnout a ublížit mu. Takových případů v Prostějově přibývá. Vedení městské policie tak navrhlo schválit seznam lokalit, ve kterých bude žebrání zakázáno.

„V rámci zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku na území města Prostějova monitorujeme zvýšený výskyt problémových osob a osob bez domova, které se zejména v okolí obchodů a nádraží pokouší žebrat o peníze po kolemjdoucích osobách. Problém nastává ve chvíli, kdy jim oslovená osoba peníze nedaruje. Většinou je slovně napadena a dostává se do nepříjemné situace,“ konstatoval nedávno přímo před zastupiteli na jejich jednání Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov. Jeho slova potvrdil také zastupitel za SPD Pavel Dopita. „Od občanů Vrahovic mám zprávy, že s takovými lidmi se nejvíce setkávají v okolí hlavního nádraží a supermarketu Albert. Žebráci zde už neprosí o finanční pomoc, ale přímo vyhrožují nebo rovnou oslovenou osobu napadnou, pokud se jim nedostane byť desetikoruny,“ uvedl Dopita.

Šéf městských strážníků zastupitelům navrhl seznam lokalit v Prostějově, kde by podle jeho názoru mělo být novou městskou vyhláškou zakázáno žebrání. Po kratší diskusi zastupitelé tento seznam se zákazem schválili téměř všemi hlasy. „Vydáním této nové obecně závazné vyhlášky zakazující žebrání na území města Prostějova bude moci být toto jednání kvalifikováno jako přestupek. Strážníci Městské policie by poté měli možnost, kromě uložení pokuty pachateli, která by byla ve většině případů nevymahatelná, vyžebrané finanční prostředky či jiné hmotné věci využívané k žebrání pachateli odebrat,“ vyhodnotil Libor Šebestík.

lokality v prostějově se zákazem žebrání

* Vlaková stanice místní nádraží (ulice Sladkovského, Pod Kosířem a lokalita za místním nádražím),

* Vlaková stanice hlavní nádraží (ulice Janáčkova, Vrahovická a lokalita za hlavním nádražím),

* Parky: Smetanovy sady, Kolářovy sady, Husovo náměstí, Vojáčkovo náměstí, lesopark Hloučela.

Centrum Prostějova: náměstí T. G. Masaryka, náměstí E. Husserla, Pernštýnské náměstí, Žižkovo náměstí, ulice Kravařova, Knihařská, Dukelská brána, Školní, Vápenice, Komenského.