Na první pohled jako slušná řádně nakupující dvojice působili jedenačtyřicetiletý muž a o patnáct roků mladší žena v jednom z prostějovských supermarketů. Bdělému oku ostrahy však neuniklo jejich skryté podvodné počínání.

 

Krátce před jedenadvacátou hodinou předminulé neděle 25. listopadu vyjížděli strážníci do jednoho z prostějovských supermarketů prověřit telefonické oznámení týkající se drobné krádeže. Při zjišťování stavu věci vyšlo najevo, že výše zmíněná dvojice si před vstupem na prodejní plochu vzali mobilní čtečku zboží, kterou lze během nákupu načítat vybrané položky a následně je zaplatit u expresní pokladny. Muž vybíral mezi regály zboží a nosil ho ženě, která artikl skenovala čtečkou. Ovšem jen některé. Všechno ale - jak to takzvaně „opípnuté“ i to nezaregistrované - vkládala do nákupního vozíku.

„Z jejího počínání bylo patrné, že tak jedná úmyslně. Pozorný pracovník ostrahy, si nečestného jednání povšiml díky kamerovému systému a ihned vše nahlásil na linku 156,“ uvedla Tereza Greplová, vedoucí oddělení prevence kriminality Městské policie Prostějov.  

Dvojice pak s plným vozíkem prošla přes zónu samoobslužných pokladen, netuše, co ji čeká za nimi. Ze stínu totiž vystoupili muži zákona a dvojici zadrželi. „Ukázalo se, že podezření ostrahy objektu bylo správné. Část zboží byla zaplacena, část ne. Hodnota věcí, které se dvojice pokusila uvedeným způsobem odcizit, se vyšplhala na 4391 korun,“ prozradila Greplová a dodala: „Žena následně odcizené zboží odkoupila. Přesto bude celá záležitost i s důkazním materiálem předána správnímu orgánu k dořešení.“