Jen se nebojte a přiznejte se, komu z vás novoroční přání zase příliš dlouho nevydrželo a vše se vrátilo do starých kolejí. Z řady zpráv, jež se ke mně dostávají, se větší nápor v různých tréninkových halách a posilovnách opět smrskl a druhý měsíc roku je už v těchto prostorách o poznání klidnější. Jak velký význam pak mají tato předsevzetí? Na rovinu – žádný.

„Od Nového roku začnu zdravěji jíst a poctivě se hýbat.“ Nerealistická věta řady obyvatel. Přijde začátek ledna a vše běží podle plánu, jenže týden se s týdnem sejde a všechno je zase jinak. Proč? Protože novoroční předsevzetí nefunguje! Je to spíše přání a tužba než reálný obrys základů ke změně. Nikdo mi to nevymluví.

Často mi přijde, že má řada z nás už jen z principu potřebu si do dalšího roku vytyčit nějaký cíl, aby si mohla říct, že teď už vážně začne. Jenže do měsíce většinou skutek utek a je vše jinak. Přijde první akce, únava, nemoc a člověk je zpátky v kolotoči, kterému se chtěl vyhnout.

Jak se tohoto stereotypu ale zbavit? Vše je jen o hlavě a než něco začínat jen kvůli tomu, že je příchod nového roku, je kontraproduktivní. Psychika musí být nastavena na to, že se opravdu nejedná jen o přání na několik málo dnů či týdnů, nikdy o tom nebude rozhodovat konkrétní datum. Z devadesáti devíti procent se člověku podaří svůj aktivní život změnit spíše od jakéhokoliv jiného dne. Stačí jen bouchnout do stolu a mít silnou vůli. Pak je úplně jedno, zda je 1. ledna, nebo 25. února. Začít se musí, když je připravena mysl i tělo, ne když se mění kalendář.