Tady je konečně rozhodnuto! Už v srpnu 2020 odstartoval soud s Ladislavem Kadlčíkem. Obsáhlá obžaloba bývalého prostějovského hasiče vinila z toho, že od celkem 229 lidí převzal peníze, přičemž jim smluvně sliboval roční úroky od 10 do 30 procent. Celkem tímto způsobem vybral přes 238 milionů korun. Podstatnou část z těchto peněz sice vrátil, necelých 120 milionů však stále dluží. Téměř přesně po dvou letech od zahájení procesu padl rozsudek. Ladislava Kadlčíka poslal soud do vězení na devět let. Rozsudek však zatím není pravomocný.

 

Tomu dal, tomu dal a na toho už nezbylo. A na ty další už vůbec ne! Tak by se dal vystihnout obchodní model, který více jak deset let uplatňoval tehdejší prostějovský hasič Ladislav Kadlčík. Zatímco celá řada klientů sedmačtyřicetiletého muže především z řad spolupracovníků i známých si díky velkorysým úrokům přišla na pěkné peníze, na ty, kteří se přidali později, se už nedostalo.

Za jeho zcela iracionálním počínáním stála víra, že coby hasič o svém volném čase dokáže na burze vydělat opravdu velké peníze. Ve skutečnosti však katastrofálním způsobem přecenil své možnosti i schopnosti. Zůstaly za ním pouze dluhy ve výši minimálně 113 milionů korun, které už zřejmě nikdy nesplatí. Jedním z důvodů bude mimo jiné i to, že s největší pravděpodobností na několik příštích let skončí ve vězení. Krajský soud v Brně jej totiž uznal vinným z toho, že od začátku roku 2004 do 12. února 2016 uzavíral smlouvy o půjčkách, na základě kterých přijímal finance, a to pod záminkou investic na burze a jejich následného zhodnocení. „Poškozeným podával nepravdivé informace o výnosech, přičemž úroku, k jehož výplatě se zavázal, nebyl schopen dlouhodobě dosahovat, což poškozeným zamlčel. Přitom jednal s vědomím, že finanční prostředky poškozeným s ohledem na svou vlastní tristní finanční situaci nevrátí, závazkům nedostojí a ani to neměl v úmyslu,“ tlumočila rozsudek Krajského soudu v Brně jeho tisková mluvčí Klára Belkovová.

U soudu bylo prokázáno, že tímto způsobem Ladislav Kadlčík poškodil celkem 178 lidí a způsobil škodu nejméně 113 631 237 korun. Za tento rozsáhlý podvod byl odsouzen k trestu devíti let do vězení se zvýšenou ostrahou. Kromě toho přišel o nemovitosti a zbytky peněz uložených na svých dvou účtech. Soud jej pak zprostil obžaloby v případě dalších 51 poškozených, kteří od obžalovaného obdrželi zpět celou částku a v nemálo případech kromě toho i tučné úroky.

Rozsudek Krajského soudu v Brně dosud není pravomocný, odvolání si proti němu podali jak obžalovaný, tak i státní zástupce. „Spisový materiál se od listopadu 2022 nachází u Vrchního soudu v Olomouci,“ prozradila Klára Belkovová.