O vesnici ležící pod impozantním vysílačem se v minulém roce psalo v superlativech. Důvodem bylo vítězství v soutěži Ententa Florale Europe, za kterým stálo lokální biocentrum s rybníky, výsadba původních odrůd stromů nebo přírodní odhlučnění ruchu z blízké dálnice. Letos se místní rozhodli, že je čas na zábavu. A tak v sobotu 17. června uspořádali první ročník festivalu Dobrofest.

„Trochu jsme se vrátili do mládí, respektive do pohádky Pyšná princezna. Ani tam se v jednom z království nesmělo z rozhodnutí vrchnosti zpívat, stejně jako jsme se my po dva covidové roky nesměli setkávat. A vznikl nápad, udělat festival,“ komentoval vznik akce starosta Miloslav Kříž. A protože má sám blízko k country žánru, o stylu festivalu bylo jasno.

Postupně se zámeckým parkem rozezněly známé i neznámé melodie, které interpretovalo osm kapel. První byla Country kapela Prolom složená z muzikantů z Prostějova a Olomouce, která se věnuje country a bluegrassu s českými texty. Její vystoupení si užili hlavně milovníci country tanců. Druhým v řadě bylo uskupení Strejda Bábek band, což jsou amatérští muzikanti, kteří se scházejí v libovolném počtu. „V podstatě nezkoušíme, hrajeme pro radost. Jen před oficiálním vystoupením se sejdeme, řekneme si, kdo pojede a nastavíme repertoár,“ smál se jeden z muzikantů.

Návštěvníci si dál užili domácí STS Chvojkovice Brod, folkrockovou skupinu Jamtour, bluegreassové The Long, Posledního kovboje původem z Přemyslovic a přilehlých obcí jako Kralice, Plumlov, Runářov a Prostějov, přerovskou folkrockovou kapelu Korki a prostějovské rockery, skupinu Hard.

Dobrofest nabídl i skvělé občerstvení v podobě alko a nealko nápojů, unikátní Rullis Coffee, makrely či dobroty z grilu. Nechybělo ani kolo štěstí, na kterém jste za 25 korun mohli vyhrát panáka libovolné kořalky. Komu štěstí nepřálo, vytočil si alespoň dobrou klasickou rumovou pralinku.

„Vůbec jsme netušili, že se tady hraje. Jeli jsme na kolech okolo, slyšeli hudbu, a protože country máme moc rádi, zakotvili jsme. A nelitujeme,“ svěřila se Večerníku jedna z překvapených a nakonec spokojených posluchaček.

První DOBROFEST se prostě vydařil.