Uplynulá sobota patřila v Němčicích nad Hanu auto a moto veteránům. Na hlavním náměstí se jich davům obdivovatelů představilo dohromady více než sto. Součástí Veterán rallye byla výstava a soutěž elegance, následovala orientační jízda Mikroregionem Němčicko. Tradiční akci pořádal Hanácký auto moto veterán klub v AČR Prostějov.

Petr Studený, předseda pořadatelské organizace, byl s účastí spokojen. „Na jízdu regionem se vydalo třiadvacet motocyklů a šestašedesát automobilů. Dalších devatenáct vozidel bylo pouze vystaveno, hodně motorek se neregistrovalo, ale jízdu absolvovalo,“ prozradil.

 

Veteráni projeli Vrchoslavice, Vitčice, Srbce, Pavlovice u Kojetína, Unčovice, Mořice, Nezamyslice, Tištín, Koválovice-Osíčany, Těšice, Dřevnovice, Víceměřice, Doloplazy a Dobromilice. Zklamaní byli obyvatelé Pivína a Hrušky, které jízda letos minula. Rekonstrukcí tam totiž procházejí hlavní komunikace.

Jsem úplně hotová z nádherné Škody Tudor z roku 1948. Bylo to naše první rodinné auto, pořízené v roce 1968. Tatínkovi zachránilo život. Měl nehodu, v mlze narazil u Brodku u Prostějova do odstavené traktorové vlečky. Díky silným plechům, faktu, že motor je vepředu a celkově pevné konstrukci auto přežilo, byť značně pomuchlané. Táta při srážce zlomil volant a sobě žebra, jinak mu nic nebylo. Policisté tehdy říkali, že být to nová škodovka, nepřežil. Tudorovi porovnal kapotu a blatníky, opravil chladič a do 14 dnů už zas jezdil,“ zavzpomínala paní Lenka. Vůz rodiče prodali v roce 1978, a jak nedávno zjistila, je z něj rovněž opečovávaný veterán.

Na akci se rovněž podstatnou měrou podíleli němčičtí hasiči. Zajistili nejen občerstvení, včetně dobrot z grilu, ale usměrňovali i dopravu.