Čerstvý, nebo gumový?

Nejen na Prostějovsku roste počet supermarketů, s nimiž bohužel klesá počet pekáren. Je to ale velká škoda. Pekaři narážejí na snahu řetězců držet ceny co nejníže. Pro provozovatele je to docela velký problém, jejich tržby stále spíše klesají a nájmy stoupají. I my jako spotřebitelé na tom máme svůj díl viny. Stačí se podívat i na obyčejný rohlík, ten drtivá většina z nás koupí v supermarketu, kde možná vyjde cenově levněji, ale s rohlíkem z pekárny se srovnat nedá. Jenže my raději šetříme, než bychom hledali kvalitu. Navíc je pekařina velmi náročná práce, hlavně v noci a o víkendech. Proto se ani nebudu divit, když pekárny brzy vymizí úplně.

Martin Jiříček, Prostějov

Kam s ním?

O tom, jak je neustále méně papíru a měl by se recyklovat, se hovoří už pěkných pár let. Jenže teď se znovu zcela zastavil výkup, protože o něj není zájem. Tomu tedy vážně nerozumím. Nedostatkové zboží, které neustále zdražuje, se dá vyrábět levněji i díky tomu použitému, ale nikdo jej vlastně k této činnosti nechce. To asi takový nedostatek nebude, protože jinak by o něj zájem byl a výrobci by se snažili ho získat co nejvíc. Nebo nám tu někdo pěkně lže.

Jiří Hruban, Prostějov

Bude dále dobře?

Divadlo v Prostějově toho za působení ředitelky Maršálkové nabídlo hodně. Na jeho prknech se před diváky v rámci všech možných žánrů prostřídalo tolik kulturních osobností, že plejádu umělců ani není možné vyjmenovat. Nyní přichází do vedení instituce ekonom. Já jen pevně věřím, že to nebude funkce jen kvůli fungování „Národu“, ale bude v podobném duchu pokračovat i kulturní život, protože prostory městského divadla si to zaslouží stejně jako místní obyvatelé.

Hana Vyroubalová, Prostějov

Dvakrát měř, jednou řež

V nejednom případě mi zůstává rozum stát, když se „podaří“ někomu z vedení města, ale i okolních obcí vymyslet plán, který se během krátké doby doslova překopává. Hodně často se toto děje u silnic a chodníků, kde je to téměř na denním pořádku. Čeká se na dotace, řeší se dlouho projekt. Pak to ale stejně dopadne tak, že se brzy po kolaudaci znovu kope, protože se buď na něco zapomnělo, či se musí dodělávat. To nejde udělat vše najednou, domluvit se a mít na delší časové období klid a ušetřit zároveň?

Kristýna Boháčová, Prostějov