Mezi sedmým až devátým místem bychom letos hledali dorostenecké kategorie Prostějova v rámci soutěží pod řídicími komisemi pro Moravu. V klidném středu tabulky tak sezónou propluly všechny čtyři kategorie, kde dojezdové ročníky kategorie U19 a U17 nastupují v Moravskoslezské dorostenecké lize a ročníky o rok mladší o třídu níže v divizi. Nejedná se tak o žádný propadák, ale zároveň ani o střet s tím, že většinou to nestačí ani na rezervní celky nejlepších ligových akademií.

 

„S letošním ročníkem panuje u týmů U16 a U17 spokojenost. Týmy U19 a U18 bohužel výsledkově nepředvedly to, na co mají. Máme velké výkyvy. Na jedné straně dokážeme porazit Zlín, ale následně prohrajeme s týmem ze Staré Bělé. Snažíme se tak pracovat na tom, aby naše výkony byly více konzistentní,“ hledal například důvody, proč se nedaří držet ještě na vyšších pozicích, šéftrenér dorostu Matěj Vybíhal.

Podmínky pro růst přitom mají hráči velmi dobré a v areálu za Olympijskou ulicí k tomu mají připraveno vše, na co si vzpomenou. Většina kádru je pak dlouhodobě spolu až na pár výjimek, kdy někdo odejde za lepším, nebo naopak přijde z regionu vyzkoušet si fotbal na vyšší úrovni. „Klíčové je hlavně to, aby hráči měli chuť pracovat. Zázemí a tréninkový proces máme v dorosteneckých týmech na takové úrovni, že hráče posunujeme na vyšší úroveň, ale každý hráč musí chtít. Jinak ani sebelepší trenér, krásnější hřiště a útulné šatny progres nezaručí,“ má jasno šéftrenér mládeže.

Ostatně i na Prostějovu se nejspíše ukazuje, jak velký problém v dorosteneckých kategoriích v předchozích letech nastal, prapor držela jen řádka z nich. Teď je situace lepší, ale do zajetých kolejí by toho ještě bylo třeba daleko víc. I tak se však dá hovořit o posunu vpřed, jenž by mohl být za pár let vidět. „Dorostenecká mužstva na okrese v podstatě nejsou, velký respekt před týmy, které se této kategorii věnují. Bohužel jich není tolik, ale on ani mezi dorostenci už zájem o fotbal není takový jako dříve. To je bohužel realita dnešní doby,“ shrnul závěrem Vybíhal.

 

Žáci 1.SK se potřebují zvednout

Na rozdíl od dorostenců měli až do letošní sezóny žáci privilegium v tom, že se potkávali s těmi nejlepšími kluby republiky v nejvyšších soutěžích. To už ale bude nově platit jen u mladších žáků kategorií U12 a U13, což může být problémem do budoucna, pokud se nepodaří dostat zpátky.

„Patnáctce“ a „čtrnáctce“ letošní ročník zkrátka hrubě nevyšel, o tom ani nemá cenu diskutovat. U nejstarší kategorie žáků to bylo hledání v průběhu celého roku, jež se minulo účinkem, zisk pouhých šesti bodů na udržení stačit nemohl. Ani o rok mladší kategorie na tom nebyla o moc lépe. Se ziskem třinácti bodů v základní části a stejného počtu v pořadí o umístění to alespoň nebylo úplně poslední místo. Sestupu se však nevyhnuly.

U mladších žáků to přeci jen vypadá o něco lépe, ale důvod k velkým oslavám to není. Zde jsou celky rozděleny dle statusu Sportovního střediska mládeže do dvou skupin na jižní a severní. Prostějov v jižní skupině uhrál v základní části dvanáct bodů z možných pětačtyřiceti a skončil dvanáctý. Na jaře to bylo 24 bodů proti celkům ze spodní části tabulky.

Kategorie U12 se držela o něco lépe a na podzim z toho bylo osmé místo. Na jaře ale přišel výkonnostní propad a poslední místo v tabulce hůře postavených mužstev.

Do příštích let se tak i zde bude muset zapracovat na lepší připravenosti, protože přijít i o tyto soutěže by bylo velkým problémem. V Prostějově nově rozjeli určitý proces, pod kterým je podepsán Antonio Console, jenž se snaží nastavit od nejmladší přípravky až po kategorie žáků určitou koncepci. Bude zajímavé sledovat, zda se podaří díky těmto změnám dojít k určitému posunu správným směrem. Pro eskáčko, ale i fotbal v regionu by to bylo jen dobře.

 

Jak si vedly regionální mládežnické týmy?

Oproti předešlým rokům se dá říct ke spokojenosti asi tolik, že počet družstev oproti předešlým rokům nadále stoupá. Nově se začíná hovořit i o okresní soutěži, což je v posledních letech věc nevídaná. V kraji se totiž většina z celků spíše hledala, takže by jim možná okresní soutěž pomohla najít potřebné sebevědomí. V rámci soutěží pod hlavičkou OFS Prostějov se představily žákovské kategorie. Dorostenecká opět otevřena nebyla.

 

Krajský přebor dorost

V samotném krajském přeboru se nejlépe vedlo Konici, která se dokázala s konkurencí měřit, nakonec obsadila místa v lepší polovině tabulky. „Kdyby nám podzimní část vyšla ještě o něco lépe, mohli jsme myslet i na vyšší umístění. S jarní částí už jsem byl spokojen, a to nejen kvůli výsledkům, ale hlavně hernímu projevu, který jsme rozhodně zlepšili,“ měl jasno kouč Milan Mohelník.

Další tři účastníci už však tabulku uzavírali, což není nejlepší vizitka pro místní fotbal. V Čechovicích loni skončila řada dojezdových ročníků, což se podepsalo. V letošním roce se už snažili dávat prostor i stále ještě žákům, to se na výsledcích taky dost projevilo, ale pro budoucnost to může být dobrá zpráva, že by se s konkurencí mohli srovnat. „Na jaře se podepsalo, že jsme řešili řadu zranění a nemocí, které do toho dost promluvily. Hráli jsme tam v některých zápasech opravdu v hraničním počtu a museli nám pomáhat kluci ze starších žáků, kterým bych rád poděkoval, jak se role ujali,“ vypočítával například Pavel Macháň z Čechovic.

Poslední dvě příčky pak obsadila sdružená družstva. Konkrétně Mostkovic s Kostelcem a Olšan s Těšeticemi. U prvně jmenovaného najdeme hráče této kategorie, kteří toho příliš nestihli v důsledku pravidelného vytížení v mužích. U druhých je situace podobná a do toho se projevila i mladší sestava.

Krajská soutěž dorost skupina „A“

V „áčku“ se letos představila hned pětice místních celků, a i zde prapor držel především jeden celek stejně jako v přeboru. Tím byl sloučený výběr Brodku u Prostějova s Otaslavicemi, který s Horkou nad Moravou bojoval o vítězství v soutěži. „Za celý ročník musím kluky pochválit, protože pracovali zodpovědně a žádné větší výkyvy tam nebyly. Projevilo se, že většina z nich už chodí za muže obou celků, což stálo řadu sil. Bohužel se nám nevyhnula ani řada zranění v klíčové fázi, ale i tak je druhé místo za mě velmi solidní. Máme do budoucna na čem stavět,“ prozradil kouč Jan Frehar.

Mezi týmy převážně z Olomoucka se ještě podařilo vklínit Plumlovu, který skončil na sedmé příčce. Zbylá trojice pak tabulku krajské soutěže uzavírala v následujícím pořadí: Vrahovice/Bedihošť, Pivín/Určice a Brodek u Konice/Horní Štěpánov.

Krajská soutěž dorost skupina „B“

Zde bychom v uplynulém ročníku našli jediného zástupce, jímž bylo sdružené mužstvo Němčic s Nezamyslicemi. Hráči si nevedli vůbec zle a dlouho se drželi mezi těmi nejlepšími. Řada z těchto hráčů se pak představila i mezi dospělými v okresním přeboru, takže konečné páté místo není vůbec k zahození.

Krajský přebor žáků

Žáci byli letos rozděleni do dvou skupin podle vzdáleností na podzim a na jaře se potkaly lepší celky s těmi slabšími. Do lepší poloviny tabulky se na druhou část dostaly dva celky Jesenec-Dzbel/Přemyslovice a Čechovice. Oba kluby se v konkurenci vůbec neztratily a nejlepším žákovským celkem z našeho regionu se nakonec stal Jesenec-Dzbel/Přemyslovice, který potvrdil své loňské vítězství v okresní soutěži skvělými výkony i v kraji.

Ve slabší polovině naskočil sloučený výběr Němčice/Nezamyslice a také Olšany, přičemž se ani jeden ze zástupců zcela neztratil. I u těchto družstev se jasně ukazuje, že dlouhodobě s mládeží pracují velmi dobře a systematicky. U mladších žáků se hrálo ve zcela stejném režimu a osmičky pro podzim a jaro se braly dle výsledků starších vrstevníků.

Krajské soutěže žáků

Novinkou letošního soutěžního ročníku 2022/2023 byla krajská soutěž starších žáků, které se zúčastnili hned tři zástupci. Nejlépe si vedli hráči sloučeného celku Kostelec/Smržice, kteří atakovali i ta nejlepší mužstva a pravděpodobně by se neztratili ani o třídu výš. Další dva účastníci už bojovali o to, aby neskončili zcela na dně tabulky, ale i pro ně to může do budoucna přinést řadu pozitiv. Konkrétně se jednalo o sdružený klub Otaslavic a Brodku u Prostějova a Konici s Jaroměřicemi.

V mladších žácích proběhl ročník krajské soutěže se dvěma účastníky a o něco lépe si vedli hráči Konice, kteří obsadili stupně vítězů a brali třetí příčku. Na spodních patrech tabulky bychom pak našli ještě rezervní celek mladších žáků Prostějova.

Okresní soutěže žáků

U starších žáků proti sobě nastupovalo deset mužstev. Nejlépe si vedly Vrahovice, které soutěž ovládly před druhým Horním Štěpánovem spojeným s Brodkem u Konice a Hanou Prostějov. Za těmito celky už byla bodová propast na čtvrté a páté místo, které pro sebe získaly Určice a Vavřinec, což je host z Blanenska. S relativně lepšími výsledky se mohl pyšnit i Bedihošť. Poslední čtyři celky si pak už braly body spíše jen mezi sebou, než že by útočily na lepší příčky.

V kategorii mladších žáků ukázaly dominanci Smržice s Kostelcem, které nastupují pod sdruženým výběrem. Ukázaly, že se neztratí jak ve starší kategorii, tak ani v té mladší. Pro budoucnost fotbalu ve Smržicích je to velmi pozitivní zpráva. O další místa na stupních vítězů to byl lítý boj, ze kterého vyšel nejlépe Hvozd a Otaslavice. Mohly se tak radovat z medailí.

Na Vícov, Určice a Hanou Prostějov zůstaly příčky těsně pod stupni vítězů, ale nutno dodat, že tato šestice byla od zbytku startovního pole odskočena. Tak nějak bez soupeře zakončily ve středu tabulky soutěž Kralice na Hané, které na spodní šestici celků měly náskok hned 22 bodů. Ve spodu bychom našli ještě celky jako Bedihošť, Němčice nad Hanou, Pivín či rezervu Čechovic.