V podvečer 30. září roku 2006 se Prostějovem rozezněly sirény, hasiči, záchranáři a policisté spěchali na tehdejší R46 (nyní D46). Na nadjezdu u areálu bývalé Vitany je čekal otřesný pohled – Volkswagen Passat zapasovaný pod kamionem. Ve vraku auta zahynulo pět lidí, jejichž identifikace byla to jediné, co pro ně zdravotníci mohli udělat. Podívejme se tedy na STÍN tragédie, při které v MINULOSTI zahynulo pět mužů. Viník nehody stíhán nebyl, osud ho potrestal nejvyšším trestem na místě samém. Večerník vám připomene, co se tehdy vlastně stalo.

 

V osobním voze VW Passat našlo ten den smrt pět Poláků. Auto ve více než stopadesátikilometrové rychlosti narazilo do odstaveného kamionu rovněž s polskou espézetkou. Ani jednomu z cestujících už nebylo pomoci. Podle hasičů, kteří těla vyprošťovali, byli všichni muži připoutáni, ani to jim ale nepomohlo. „Náraz byl příliš silný, dva vpředu sedící muži byli napasovaní pod návěs. Muž, který seděl uprostřed zadního sedadla, měl pás pouze kolem pasu, náraz jej doslova vrhl dopředu,“ popsal jeden z nich.

Z pohledu na rozmlácená těla byl nesvůj i Pavel Holík, tehdejší ředitel prostějovské záchranné služby. „Všichni utrpěli otevřená zranění hlavy a další poranění neslučitelná se životem. Zemřeli na místě. Na nás pak místo zdravotnické pomoci zůstala identifikace těl,“ konstatoval Holík s tím, že oběti zdravotníci očíslovali a pak jejich totožnost určovali podle fotografií z pasů. Pohřební služba následně těla odvezla do Olomouce na oddělení soudního lékařství, kde byla přesně určena příčina smrti. Teprve potom se Poláci „vrátili“ domů. „Už v sobotu večer jsem o celé věci mluvil s polskou konzulkou, která informovala rodiny,“ dodal tenkrát Holík.

Kamion zastavila kvůli kontrole hlídka celní správy. Proč do něj osobní vůz narazil, bylo předmětem policejního šetření. „Brzdná dráha byla zhruba sedmdesát metrů dlouhá, auto ale jelo podstatně rychleji, než je povolená rychlost,“ uvedla tehdejší policejní mluvčí Alena Slavotínková. To následně prokázal posudek znalce z oboru dopravy, který vyloučil technickou závadu. Podle pitevní zprávy nebyl zemřelý řidič pod vlivem alkoholu ani jiné návykové látky. Policisté případ následně odložili, potenciální viník byl jednou z obětí, které při nehodě zemřely.

Muži spěchali domů do Polska z Německa, kde přes týden pracovali. Zda jejich poslední cestu navždy zastavil mikrospánek řidiče nebo chvilková nepozornost, už nikdy nikdo nezjistí...