Takto srdečně vás všechny zvou pořadatelé na 20. ročník mezinárodního hudebního festivalu Keltská noc, jenž proběhne od čtvrtku 20. do 22. července v areálu kempu Žralok v Plumlově. Jednou z hvězd bude folk-metalová kapela Skiltron, která je jednou z novinek letošního jubilejního ročníku a jež ve své hudbě spojuje heavy metal právě s keltskou hudbou.

Kapela Skiltron je, stejně jako Keltská noc, je mezinárodní. Její členové jsou z Argentiny, Itálie, Francie a Finska. Na dotaz Večerníku, zda už někdy navštívili Česko, odpověděli, že tady už několikrát hráli a na Keltskou noc se moc těší, i když o ní dříve neslyšeli. Z toho, co viděli v médiích a na internetu jsou přesvědčeni, že jde o skvělý festival.

A letos to opravdu bude stát za to! Kromě skvělé muziky, kterou jsme vám již představili v předchozích číslech, se již tradičně budete moct naučit něco ze základů irského tance, a to pod vedením skvělých tanečních souborů, jako jsou Fiach Bán a Démáirt. Procvičit můžete naučené kroky i během vstoupení těchto tanečníků nebo i polského souboru Eriu. Pozor, první výuka irských tanců začíná již po zahájení festivalu, ve čtvrtek ve 14:30 hodin!

Nezapomeňte, že si nesmíte nechat ujít už první festivalový den, protože se začíná v plné parádě! Celý kemp probudí k životu nezapomenutelní Barbar Punk a naladí vás na celý zbytek festivalu. Na Keltské noci to bude jejich premiéra, a to musíte zažít. Stejně tak jako další novinky, tedy kapely Emerald Shine a večer piráty britského seskupení Red Rum. Nebudou chybět ani staří známí Hakka Muggies a rakouští Celtica Pipes Rock včetně jejich žhavá show.

Pátek 21. července bude patřit dalším novinkám, Cheeky Sheep a právě již zmiňované kapele Skiltron. Vychutnáte si pohodový Gwalarn, Malemirish, Cisal Pipers (Itálie) a jejich akustickou show pod pódiem, chybět nebudou Quanti Minoris, Deloraine či Bran. Ten, kdo se těší na legendární, a dalo by se říct dnes již i hymnu festivalu Keltská noc, skladbu Irish Morning v nezapomenutelném podání otce festivalu, Tomáše Somra, musí být pod pódiem v pátek po dvaadvacátého hodin. Druhý festivalový den uzavře Akáda & Meče Blesky se svou ohňovou show a hned po nich Happy to Meet.

V sobotu 22.července vás jako první čeká jam session (Plumlov Célií Band), po nich Celtycki Wroclaw z Polska, česká Isara a slovenská Irish Rose. Šermíři ze skupiny Menhir v půl páté odpoledne ukáží, co dovedou. Zbytek festivalu bude patřit Wintage Wine, italští Cisal Pipers, ani letos nebude chybět skvělý Tomáš Kočko & Orchestr a Sliotar z irského Dublinu, další ze stálic Keltské noci. Keltskou noc 2023 stylově uzavře svým druhým vystoupením Barbar Punk.

Keltská noc je festivalem skvělé muziky, ale nejen to. Nabízí náhled také do tamní kultury, tajemného a magického světa Keltů, který spojuje národy nejen Evropy, ale i dalších zemí. Po celou dobu festivalu se můžete toulat keltským táborem, který v areálu kempu rozbije sdružení LatenArt, a pozorovat každodenní život keltských řemeslníků nebo se přiučit něco černého řemesla od keltského kováře Petra Rajnocha.

Pro zvídavé jsou připraveny dvě přednášky a čtyři zajímavé workshopy. V pátek se od Dany Klímové dozvíte něco o šamanismu a Taliesinovi, v sobotu vám Veronika Jiříčková povypráví jaké je projet Irsko na koloběžce. Starověké flétny, dudy a bubny, to je téma pátečního workshopu italské kapely Cisal Pipers, do tajů výroby irských fléten vás v sobotu zasvětí Jakub „Goldfinch“ Szczygiel a ani letos nebude chybět již tradiční workshop člena skupiny Sliotar. J. P. Kalio nás v sobotu bude učit, jak na kytaru v ladění DAGDAD. Pokud vás zajímají byliny a aromaterapie, tak Veronika Mergentalová vám bude k dispozici přímo na svém stánku.

Organizátoři samozřejmě nezapomněli ani na to, že abyste to po všechny tři dny zvládli, musíte se občas posilnit nějakou dobrou krmí a napojit lahodným mokem. A bude opravdu z čeho vybírat – všežravci, masožravci, vegetariáni i vegani, všichni najdou to svoje. Pivo, víno, výborná medovina, zkrátka nápoje alkoholické i nealkoholické všeho druhu a co hrdlo ráčí.

Plumlovský kemp Žralok již za několik dní ožije krásným keltským festivalem. Tři dny nabité úžasným programem, kapelami z celého světa, irským tancem a v neposlední řadě tradičně skvělou, přátelskou a pohodovou atmosférou. Srdečná setkání starých přátel a poznávání přátel nových. Toto všechno byste si rozhodně neměli nechat ujít! Na setkání s vámi se těší celý organizační tým Keltské noci 2023.

Festival Keltská noc Plumlov 2023 se koná za finanční spoluúčasti Olomouckého kraje, statutárního města Prostějova, města Plumlova a záštitu nad festivalem převzal osobně hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a velvyslankyně Irska v Praze J. E. Cliona Manahan.

Více informací o festivalu Keltská noc 2023 Plumlov na internetových stránkách www.keltska-noc.cz nebo na Facebooku tohoto festivalu, kde se také dozvíte, kdy a jak zakoupit vstupenky.