To muselo být pořádné psycho... Mezi olašskými cikány se stává opravdu jen velmi vzácně, aby brácha na svého bráchu zavolal policisty.

Ale právě k tomu došlo letos v dubnu, kdy vyděšený Niko Horvát telefonoval na linku 156. Jeho zfetovaný bratr Santino totiž právě uřezal vlasy své partnerce, která v té době byla v pátém měsíci těhotenství! Kromě toho jí zcela nepříčetný vyhrožoval, že dámě vypálí cigaretou oči. Událost, k níž došlo za zamčenými dveřmi v nechvalně proslulém domě v Rozhonově ulici, se minulé úterý 5. září probírala u prostějovského soudu.  

 

Bude to již zhruba deset let, co Santino Horváth proslul coby notorický útěkář z pasťáku, jenž pravidelně zaměstnával policisty i strážníky. Ani v dospělosti se jeho chování nezlepšilo. Zadlužený chlapík, který si každý den píchal heroin a k tomu si někdy přibral i pervitin, je v posledních týdnech u prostějovského tribunálu jako doma. Nedávno tu byl zatím nepravomocně odsouzen za podvod, na jehož základě se svým bratrem Nikem, Jaroslavem Mikem a Adrianou Mrázkovou vymámili z muže z Brodku u Prostějova 81 tisíc korun. A nyní?

V průběhu uplynulého týdne byl souzen z toho, že pod falešnou záminkou návštěvy kina vytáhl z Přerova svoji těhotnou družku, která s ním v té době ovšem již nechtěla mít nic moc společného. Následně ji zavedl do bytu na Rozhonově ulici v Prostějově, kde bydlí se svým otcem a bratrem Nikem. Tam ji zamkl, uřezal nožem vlasy a mimo jiné také vyhrožoval, že slečně cigaretou vypálí oči!

Vzájemná nevěra

Nezaměstnaný Santino, jenž k soudu dorazil v černém tričku s blyštivou lebkou, celou událost vyloženě nepopíral, bral ji však pouze jako vyvrcholení jedné z hádek. Vše pak ospravedlňoval olašskými tradicemi. „U nás to chodí tak, že pokud je žena nevěrná muži, tak ten má právo jí zkrátit vlasy. Takhle to dělali naši předci! Proč právě takhle, nevím,“ obhajoval se šestadvacetiletý Horváth, který však pominul fakt, že to byl právě on, kdo své milé zahnul jako první…

„Ano, její matka mě načapala s jinou ženou na koupališti. Od té doby mě nenávidí a štve i Veroniku proti mně,“ hledal důvody, proč jeho partnerka nevzala zpět souhlas s trestním stíháním, což se v podobných případech domácích konfliktů děje poměrně často. „Asi mi to chtěla vrátit. Ale vztah teď máme pořád stejný, narodilo se nám dítě, takže se vídáme i častěji než dřív,“ přidal k pozoruhodnému případu Santino Horváth, jehož předvolaná partnerka se k soudu vůbec neobtěžovala dostavit.

Jak je to s odplatou u holohlavých?

Soudce Petr Vrtěl však byl k líčení sluncem zalité idyly tohoto páru poměrně skeptický. „Říkáte, že v případě nevěrné ženy ve vaší komunitě dojde k ostříhání vlasů. Docela by mě tedy zajímalo, jak je to v případě nevěry u muže. U vás by nic takového očividně nebylo možné,“ pobavil Petr Vrtěl, jenž tím narážel na vyholenou hlavu obžalovaného.

Rozsudek v celé záležitosti dosud nepadl, hlavní líčení tak bylo odročeno.