Výsledkově nepříznivý vstup do nového soutěžního ročníku s nulou na kontě výher absolvovaly mládežnické volejbalistky VK Prostějov věkových kategorií U20 a U18. Zatímco u juniorek se ale takový vstup víceméně očekával, v případě kadetek byl naopak nepříjemným překvapením. Nicméně v obou případech týmy „vékáčka“ dost limitoval nedobrý zdravotní stav hráčského kádru.

1. liga žen ČR 2023/2024 začala pro mladé Hanačky pod hlavičkou prostějovského B-družstva nelehkým dvojzápasem na půdě Hradce Králové. Ten dlouhodobě patří ke špičce druhé nejvyšší soutěže dospělých v tuzemsku a na jaře skončil čtvrtý právě za „béčkem“ VK, když se oba kolektivy střetly v sérii o bronz. Proti tobě tak uzavíraly minulou sezónu i otevíraly tu současnou.

Moravský mančaft složený převážně z děvčat juniorského věku cestoval na východ Čech v omezeném počtu kvůli problémům se zdravím, avšak vypomáhaly mu Petra Kožoušková z klubového áčka a hostující dvojice Adéla Benediktová a Andrea Píchalová (Šelmy Brno). „Za dané situace je Hradec jasným favoritem, my budeme rádi za každý získaný set. Musíme co nejvíc bojovat,“ říkala před duely trenérka Prostějova B Markéta Chlumská.

Soupeřky měly podle předpokladů herně navrch a oba mače si pohlídaly rovněž výsledkově, když úvodní v pátek večer byl postupem času hodně vyrovnaný 3:0 (18, 21, 24), zatímco sobotní dopolední odveta už vyzněla pro hostitelky mnohem jednoznačněji 3:0 (13, 22, 15). V tabulce prvoligové skupiny B jsou tak holky zatím poslední, ve druhém dvoukole doma přivítají Hronov (pátek 29. září od 18.00 hodin a sobota 30. září od 11.00 hodin v Národním sportovním centru PV).

Ještě předtím svěřenkyně Markéty Chlumské nastoupily do kvalifikačního turnaje extraligy juniorek ČR U20 v Ostravě, kde během uplynulého víkendu narazily na Lanškroun, Přerov a pořádající TJ. „Snad už se aspoň některé hráčky uzdraví a budeme pro důležitou kvalifikaci extraligové soutěže v kompletnějším složení,“ přála si koučka juniorek VK. Info přineseme v příštím vydání Večerníku.

1. liga žen ČR, skupina B 2023/24 – pořadí po 2. kole: 1. Hradec Králové 6, 2. Lvi Praha 4, 3. Hronov 3, 4. Národní volejbalové centrum ČR 3, 5. Střešovice 2, 6. VK Prostějov B 0.

Do ještě větší personální šlamastyky se dostal volejbalový výběr vékáčka před kvalifikačním turnajem extraligy kadetek ČR U18 také v Ostravě. „Nezůstala nám k dispozici ani jedna blokařka, všechny byly zraněné nebo nemocné. Na bloku tak musely zaskakovat smečařky, což samozřejmě nebylo ideální, ale za takové situace jsme jiné řešení prostě neměli,“ pokrčil rameny lodivod týmu a šéftrenér mládeže VK Aleš Novák.

Jeho ovečky se s komplikacemi rvaly statečně, leč v oslabené sestavě třikrát podlehly, navíc pokaždé velmi těsně. Domácímu celku 2:3 po srovnání dvousetové ztráty, Kralupům nad Vltavou též 2:3 z vedení 2:1 na sady a Lanškrounu 1:3 po získané první části. Ani dva vydřené bodíky nestačily na víc než na poslední čtvrtou pozici ve skupině B, což Prostějovanky poslalo pro 1. kolo elitní české soutěže do nejnižší grupy o 13. až 16. příčku.

„Holky opravdu bojovaly a dělaly, co mohly, nemůžu jim nic vytknout. Bohužel nám chyběl i kousek potřebného štěstí, protože kdybychom místo jedné těsné porážky zvítězili, mohli jsme se ze čtvrtého místa hned posunout až na druhé. Což ale o kousek nevyšlo. Teď nezbývá než se dát před pokračováním extraligy co nejvíc zdravotně dohromady,“ povzdechl si Novák.

Extraliga kadetek ČR U18 2023/24, kvalifikace, skupina B (Ostrava) – výsledky VK Prostějov: Ostrava 2:3 (-18, -24, 11, 18, -13), Kralupy 2:3 (-22, 22, 13, -14, -14), Lanškroun 1:3 (25, -25, -19, -20).

Extraliga kadetek ČR U18 2023/24, kvalifikace, skupina B (Ostrava) – pořadí: 1. Lanškroun 7, 2. Kralupy 5, 3. Ostrava 4, 4. VK Prostějov 2.

Jaký byl závěr přípravy?

Prostějovský tým vedený novou trenérkou Markétou Chlumskou odehrál v rámci přípravy dva turnaje. Nejprve velký testovací v Ostravě, kde mezi osmnácti zúčastněnými družstvy obsadil čtvrté místo. Ve skupinové fázi dosáhl následujících výsledků: Střešovice 2:0 (16, 15), Frýdek-Místek B 2:0 (10, 10), Ostrava B 2:0 (18, 12), Junior Brno 0:2 (-27, -19), Šternberk 2:0 (19, 16), Olymp Praha 0:2 (-19, -24). Tím postoupil do závěrečného duelu o třetí pozici, v němž podlehl Junioru Brno 0:2 (-16, -16). A v konečném pořadí tak zůstal čtvrtý. Nejlepším liberem celé akce přitom byla vyhlášena Tereza Janečková. O týden později následoval početně zúžený turnaj v Plzni, kde vékáčko prohrálo s juniorkami domácího klubu i Kralup nad Vltavou 1:3 a s plzeňskými ženami 0:3. „Příprava dobrá, ale pronásledovala nás čím dál větší marodka,“ posteskla si lodivodka juniorek VK Markéta Chlumská.

Vzápětí se svěřenkyněmi mířila vstříc soutěžní premiéře, kterou obstaralo úvodní dvojutkání 1. ligy žen ČR 2023/24 na hřišti Hradce Králové. „Kvůli zdravotním problémům nám zůstalo jen osm hráček, proto jsme domluvily, že tentokrát pomůžou Petra Kožoušková, Adéla Benediktová a Andrea Píchalová. Přesto je Hradec jasným favoritem a my můžeme jen překvapit. Pro první ženskou ligu si momentálně nemůžeme dávat jiný cíl než záchranu,“ odtušila Chlumská ještě před mači na východě Čech. „V kompletnějším složení chceme předvádět co nejlepší volejbal a dosahovat dobrých výsledků, jak to jen půjde. A zabojovat o postup do závěrečného Final Six,“ připojila někdejší špičková reprezentantka na postu libera.

Kolektiv kadetek pod taktovkou šéftrenéra mládeže VK Aleše Nováka zkraje září přesvědčivě ovládl domácí přípravný turnaj v Národním sportovním centru Prostějov, kde porazil Přerov 3:2, Ostravu, Plzeň i Vysočinu 3:0. Poté ještě vyrazil na Velkou cenu Přerova, tam ale zůstal mimo medailové posty.

„Pro nás byl stěžejní přípravou domácí turnaj, který holky zvládly velice dobře. V Přerově jsme to pak brali spíše tréninkově a vůbec nekladli důraz na výsledky. Celkově musím říct, že se příprava opravdu vydařila, pouze mě mrzí některé zdravotní výpadky,“ okomentoval Aleš Novák, který má s kadetkami vékáčka hodně vysoké ambice. „V Ostravě chceme zabojovat o prvenství a tím postup do nejvyšší extraligové skupiny prvního kola. V rámci celé sezóny je jasným cílem postup do závěrečného Final 6, rádi bychom útočili na zisk medaile,“ věří lodivod kvalitám prostějovských děvčat.