Okolo poloviny října jako vždy se i letos uskutečnil zápasnický Memoriál Gustava Frištenského 2023 organizovaný oddílem TJ Sokol I Prostějov v sokolovně na Skálově náměstí.

Letošní už XXXVI. ročník mezinárodní sportovní akce s dlouhodobou tradicí se přitom nesl ve slavnostním duchu vzpomínání na staré zlaté časy. A znovu u toho byl olomoucký rodák Karlos Vémola, legenda bojových sportů MMA.

Vedení pořádajícího klubu se totiž rozhodlo ocenit někdejší špičkové prostějovské zápasníky, kteří v minulosti patřili mezi top národní elitu. Za nejvíce startů v tuzemské lize se zaslouženého dekorování dočkali Josef Tuša (130 ligových utkání), Milan Karger (160), Václav Hejčík (201), Vojtěch Szilva (230), Jiří Smékal (290) a Jindřich Hejčík (360). Společně s nimi byl oceněn i někdejší juniorský vicemistr světa Jiří Holemý.

 

Milý ceremoniál se stal součástí slavnostního zahájení turnaje, na které se však oproti původním plánům muselo čekat. Důvod? Plánovaná osobní přítomnost velké hvězdy MMA, slavného Karlose Vémoly. Bojová celebrita nakonec luxusní limuzínou opravdu dorazila (byť se zpožděním), srdečně pozdravila všechny přítomné a následně jako obvykle rozdala spoustu autogramů i pózování na společné fotografie.

Předtím i potom zápolily na jedné velké žíněnce desítky talentovaných zápasníků v mnoha mládežnických i váhových kategoriích. A domácí borci obsadili v týmovém součtu veškerých výsledků druhé místo: 1. TSM Tichá 83 bodů, 2. TJ Sokol I Prostějov 41, 3. Baník Ostrava 39, 4. Sokol Olomouc 34, 5. TJ Sokol Čechovice a Sokol Hodonín 26, 7. Dukla Trenčín 24, 8. Bánovce nad Bebravou 21, 9. TJ Meziboří 17, 10. Hellas Brno 4.

„Letošní šestatřicátý ročník Memoriálu Gustava Frištenského pojatý i jako oslava výročí 120 let zápasu v Prostějově se opravdu vydařil. Po zaznění státní hymny ČR vystoupili se svými projevy zástupci Svazu zápasu České republiky, České obce sokolské, statutárního města Prostějova i Sokolské župy Prostějovské, nechyběla praneteř Gustava Frištenského Zdena Frištenská a také Karlos Vémola, všechny závodníky i rozhodčí přivítal předseda našeho oddílu Zdeněk Petržela,“ přiblížil hlavní organizátor Jindřich Hejčík.

„Zúčastnili se borci z celé ČR i ze Slovenska, celý turnaj měl velice dobrou úroveň. Moc děkujeme veškerým příznivcům a také partnerům za podporu, hlavně městu Prostějov za finanční dotaci na naši tradiční akci,“ zdůraznil Hejčík.