Japanese dream čili Japonský sen. Tak se jmenoval pozoruhodný projekt prostějovského Divadla Plyšového Medvídka a japonských profesionálů z Tate Samurai Chanbaras, který v průběhu celého října úspěšně navazoval na dlouholetou spolupráci obou souborů. Zahrnoval dva samostatné příběhy pro nejmenší diváky a také Samurajskou show určenou starším žákům, studentům i dospělým. Všem originálním a zábavným způsobem přiblížil kulturu a tradiční hodnoty obyvatel dalekého Japonska.

Prostřednictvím Japonského snu měli diváci jedinečnou příležitost seznámit se s bojovým uměním chanbara. „V pohádkách byly současně použity i české loutky, takže představení nabízelo neobvyklé spojení českých a japonských uměleckých forem,“ přiblížil umělecký šéf, režisér a herec prostějovského Divadla Plyšového Medvídka Konrád Popel.

Prostějovské profesionální Divadlo Plyšového Medvídka nemá svoji stálou scénu. Často hraje v mateřských školách, v kulturních zařízeních či na festivalech. Jeho členové však zkouší v našem městě, odkud vyráží do všech koutů vlasti. Na „domácí půdě“ prostějovského divadla bylo představení Japonský sen dvakrát k vidění v úterý 17. října. Kromě toho si jej mohly užít také děti v Trutnově, Dvoře Králové nad Labem, Jablonci nad Nisou, Kroměříži, Uničově, Zašové a naposledy také v Kyjově. „Ohlasy publika během našeho turné byly veskrze příjemné a pozitivní. Děti se dokázaly ztotožnit hlavně se silným příběhem malého chlapce, jehož tatínek propadl počítačovým hrám a prakticky se odstřihl od reálného světa. Cestu zpět k sobě otec a syn našli až ve chvíli, když se muži podařilo najít bájný samurajský uzel,“ vypíchl Konrád Popel.  

Dlouholetá spolupráce

Celý projekt vznikl díky dlouholeté spolupráci obou souborů, která odstartovala již před šesti lety. „Zatím z ní vzešly čtyři inscenace. Mezi nimi i Golem, projekt na motivy stejnojmenného románu Gustava Meyrinka, který se hrál po dvě sezóny v Tokiu a Jokohamě na prestižních japonských divadelních scénách,“ ohlédl se Konrád Popel.

Zkoušky představení u obou souborů probíhaly nejprve samostatně a prostřednictvím videopřenosů, všichni se pak společně sešli po příletu japonských hostů 28. září. Následovalo společné zkoušení a celá řada představení, které zakončil společný večírek v sobotu 28. října. „Tímto se náš Japonský sen uzavírá. Další společný projekt budeme realizovat nejdříve v horizontu tří let. Ve hře je ovšem i naše další návštěva Japonska,“ dodal Konrád Popel, který na závěr nezapomněl poděkovat statutárnímu městu Prostějov a Olomouckému kraji za finanční podporu, bez nichž by se celý projekt nepodařilo realizovat.