Tak už je to tady. Na konci nadcházejícího týdne se můžeme těšit na první adventní víkend. K němu neodmyslitelně patří rozsvícení vánočních stromů. Tradičně se jedná o vůbec nejnavštěvovanější akci v jednotlivých městech a obcích regionu. Večerník tudíž zajímalo, jak tato událost bude probíhat v Plumlově, Konici, Němčicích nad Hanou a Kostelci na Hané a dalších obcích prostějovského regionu.

Jako první z měst Prostějovska přijdou na řadu tento čtvrtek Přemyslovice, pak dojde na rozsvícení Vánočního stromu v Němčicích nad Hanou. Již v pátek 1. prosince tam budou od 15:30 hodin otevřeny vánoční trhy, na nichž bude pro děti připraven kolotoč. Rovněž zahájí prodejní výstava Euroinstitutu Němčice nad Hanou, kterou lidé najdou ve foyer kina Oko a nabídne přehlídku ručních prací a vánočních betlémů. V kulturním programu od 17:00 hodin na náměstí vystoupí postupně děti z mateřské, základní i základní umělecké školy.

Ve zcela tradičním duchu se ponesou nedělní Andělské slavnosti v Plumlově. Od 16:00 hodin bude zahájen malý vánoční jarmark a zároveň vystoupí kapela Putyk acoustic rock. Zazní též andělská hudba v podání dětí ze ZUŠ Plumlov. V 17:15 hodin přijde řada na rozsvícení vánočního stromu, po němž bude následovat návštěva sv. Mikuláše. Během celého víkendu budou také vystaveny betlémy v obřadním sále plumlovského zámku. Ani na Andělských slavnostech nebude chybět bohaté občerstvení.

V Kostelci i s čerty a Mikulášem

V páteční den se bude akce konat také v Kostelci na Hané a ponese název Mikulášská nadílka. Od 15:30 hodin bude před radnicí probíhat jarmark výrobků žáků základní školy a od 16:00 hodin začne program. Příchozí se mohou těšit na rozsvícení vánočního stromu, vystoupení dětí, zumbu, ohňostroj a pochopitelně Mikuláše s andělem a čertem. Akci bude moderovat Leona Vaculková z rádia Haná.

V Konici rozsvítí strom a zapálí svíčku

První adventní neděli 3. prosince se bude rozsvícení stromu konat v Konici. Od 17:00 hodin bude spojeno i se zapálením první svíčky na adventním věnci. Už od 15:30 bude zahájena výstava na zámku pojmenovaná Vánoce s hanáckou ambasádou řemesel. Od 16:30 hodin pak na náměstí vystoupí kapela Old dogs, tedy Staří psi hrající tzv. jižanský rock a blues.

Většina obcí využije první adventní víkend

Ani na dalších místech nemůže letos chybět tradiční akce, kdy se poprvé rozsvítí stromeček. Ve většině městysů a obcí se rozhodli pro víkend, na nějž připadá první adventní neděle. Jelikož se s tímto datem blíží i Mikuláš, tak na řadě míst nebude chybět právě trojice nadpozemských bytostí, ale těšit se mohou všichni i na spoustu doprovodného programu.

Chybět nesmí vystoupení místních dětí, kde se budou povětšinou zpívat koledy. Někde se bude zároveň konat i prodejní adventní výstava. V Otaslavicích bude celé akci předcházet ještě odpolední otužilecké koupání v místním biotopu. V nedalekém Brodku u Prostějova se zase o den dříve představí známá moderátorka z rádia Haná Martina „Qweetko“ Procházková. Od dalších obcí se pak liší například Přemyslovice, kde rozsvícení stromečku přijde na řadu už ve čtvrtek.

 

ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU V REGIONU:

Přemyslovice                    čtvrtek 30. listopadu, 16.30                       „na křižovatce“

Němčice nad Hanou       pátek 1. prosince, 15.30                             centrum města

Kostelec na Hané            pátek 1. prosince, 16.00                             centrum města

Olšany u Prostějova        pátek 1. prosince, 16.30                             areál komunitního centra

Smržice                               pátek 1. prosince, 17.00                             základní škola

Pivín                                    pátek 1. prosince, 17.00                             „na návsi“

Brodek u Prostějova       sobota 2. prosince, 16.30                           zámek Brodek u Prostějova

Určice                                 sobota 2. prosince, 17.00                           u obecního úřadu

Čechy pod Kosířem         sobota 2. prosince, 17.00                           před muzeem

Nezamyslice                      sobota 2. prosince, 16.30                           před kostelem sv. Václava

Držovice                             sobota 2. prosince, 17.00                           hasičská zbrojnice

Drahany                             sobota 2. prosince, 16.30                           před kostelem

Otaslavice                         neděle 3. prosince, 16.00                           u obecního úřadu

Protivanov                         neděle 3. prosince, 15.30                           náměstí Protivanov

Klenovice na Hané          neděle 3. prosince, 16.00                           „na návsi“

Plumlov                              neděle 3. prosince, 16.30                           náměstí

Plumlov                              neděle 3. prosince, 17.15                           centrum města