Když vám není ještě ani třicet, tak na smrt nemyslíte. Paní Zuzana z Plumlova to měla bohužel jinak. Aktivní mladá žena se musela poprat s rakovinou. O jejím příběhu Večerník informoval na jaře letošního roku, kdy probíhala veřejná sbírka, která mezi lidmi zvedla vlnu solidarity.

Peníze z ní byly následně použity na alternativní léčbu na brněnské klinice. Ani ta však nezabrala a paní Zuzana koncem listopadu ve svých jednatřiceti letech zemřela. Její rodina a nejbližší se s ní rozloučili první prosincový den v plumlovském kostele.

 

Ráda sportovala, cestovala a pečovala o své malé synovce, snažila se žít naplno a rozdávat lásku ostatním. S budoucím manželem začali stavět vysněný domeček a chtěli založit rodinu. Vše se zásadně zkomplikovalo 24. července 2020, kdy tehdy teprve sedmadvacetiletá žena zkolabovala. Diagnóza zněla hrozivě: zhoubný nádor v hýždi pronikající do mozku, plic a kostí. Zuzana se však nevzdala, řadu věcí přehodnotila a pustila se do boje o svůj život. K tomu jí pomohla i sbírka, jež proběhla letos na jaře. Peníze z ní byly využity na léčbu na soukromé brněnské klinice, která mimo jiné nabízí u nás nepovolenou léčbu kmenovými buňkami. Navzdory tomu všemu paní Zuzana koncem listopadu zemřela.

 

Kolaps mladé a aktivní ženy přišel zcela nečekaně. První konzultace s onkology nevěstily nic dobrého. „Na otázku, zda má naději na uzdravení, jí bylo lékařkou řečeno: „Budu ráda, když se tady za půl roku potkáme,“ popsala tehdy její sestra, která sama pracuje ve zdravotnictví, a tak si dokázala představit, čím vším si člověk v takových okamžicích musí projít.

Poslední šance

Zuzana to ale nevzdala a začala naplno svůj boj o život, kdy naprosto změnila jídelníček, začala si zjišťovat, které bylinky, a především alternativní doplňky stravy jsou pro ni nejvhodnější, a i díky tomu s nemocí statečně bojovala přes tři roky. V její nepřízeň hrálo to, že se jedná o vzácný typ nádoru, na nějž není dostatečně vyvinutá léčba. Nemoc stále postupovala a běžná medicína jí měla stále méně co nabídnout.

I proto se rozhodla navštívit soukromou kliniku v Brně zaměřující se na onkologické pacienty a pomáhající těm, kterým přestala fungovat standardní onkologická léčba. Konkrétně využívá protinádorové vakcíny a terapie pomocí vitamínů. Léčbu si však Zuzana musela hradit z vlastní kapsy. Proto se její rodina rozhodla vypsat veřejnou sbírku na portálu www.donio.cz.

Vybralo se skoro půl milionu

Díky ní se během pouhých 60 dnů vybralo celkem 489 105 korun. Zapojilo se do ní celkem 635 dárců, kteří průměrně darovali 770 korun. Pro paní Zuzanu to znamenalo výraznou podporu. „Děkuji všem za každou formu podpory, neskutečně si toho vážím. Nemyslím ‚jen‘ tu finanční pomoc, ale také psychickou. Děkuji za krásné vzkazy, zprávy a komentáře. Díky vám a sbírce jsem navštívila kliniku Celltheraclinic v Brně, která mi nabídla alternativní léčbu a další možnosti ke zlepšení mého stavu,“ poděkovala ještě letos v březnu paní Zuzana na svém facebookovém profilu.

Léčba představovala pověstné stéblo, jehož se žena v kritické situaci chytala. Nakonec však nebyla úspěšná. Jmenovaná soukromá brněnská klinika mimo jiné nabízí léčbu kmenovými buňkami, která u nás není oficiálně povolená, Česká neurologická společnost ji aktuálně označuje za neúčinnou.

Večerník kontaktoval i sestru zemřelé. „Nezlobte se, ale se Zuzanou jsme se již rozloučili a věc tímto považujeme za definitivně uzavřenou,“ reagovala krátce paní Pavla.