Vždy bude platit, že průměrný učitel říká, dobrý učitel vysvětluje, výborný učitel předvádí a skvělý učitel inspiruje. Právě inspirativní učitele můžete nominovat do ceny
Global Teacher Prize Czech Republic (GTP CZ). Odborná cena je určená pro pedagogy ze základních a středních škol, nominovat je může kdokoliv do 18. února. Cenu organizuje EDUin, letos pod záštitou prezidenta Petra Pavla.

Letošní ročník upozorňuje na důležitost vytváření bezpečného prostředí ve škole. Kampaň podporuje i spot, kde role učitelek ztvárnily herečky Martha Issová a Ljuba Krbová. Téma bezpečí ve škole se projevuje i v některých aktuálních nominacích. „Paní učitelka pro mne byla jednou z nejdůležitějších lidí v mém dosavadním životě. Je nejen úžasná učitelka, se kterou byla každá hodina zábavná a zajímavá, ale také je velmi dobrý člověk se srdcem na pravém místě. Pomohla mi nejen s obtížemi, které se týkaly školy, ale také mi velice pomohla i v mém osobním životě, kdy se mi hroutil svět a měla jsem pocit, že jsem na vše sama. Myslím si, že bez její důvěry, kterou ve mě měla a neustále mi ji projevovala, podpory a pomoci v těžkých chvílích, bych se nedostala tam, kde dnes jsem,” uvedla jedna z bývalých žaček.

Téma bezpečí ve škole nebo strach ze školy je v současných školách aktuální. „Nominace tento rok víc, než v minulých letech vyzdvihují učitele, kteří jsou dětem schopni vytvořit bezpečné prostředí,” potvrdila manažerka ceny GTP CZ Hana Matoušů.

Nově letos přibyla v rámci ceny Global Teacher Prize Czech Republic ještě speciální podkategorie – cena pro učitele matematiky. Získat ji mohou matematikáři, kteří postoupili do semifinále. U kandidátů se hodnotí především aktivity nad rámec běžné výuky a komplexní podpora žáků a jejich motivace ke studiu matematiky.

Po obdržené nominaci se musí učitelé do ceny přihlásit sami, a to nejpozději do 3. března. Vyhlášení letošních vítězů je naplánované na 30. května v prostorách Valdštejnské zahrady Senátu PČR.