Druhý anglický týden v rámci přípravy odstartovali fotbalisté eskáčka na domácí půdě proti Třinci, jenž byl ještě v loňském ročníku i jejich soupeřem v boji o záchranu, která se jim nezdařila. Premiérový duel to byl pro Prostějov pod vedením nového realizačního týmu, když v minulém týdnu mužstvo převzal Radim Kučera. Ani jemu se ale v první příležitosti nepovedlo dostat hráče z letargie, proti Třinci z toho byla porážka 1:2, o níž se rozhodlo především ve slabším druhém poločase.

Hned první změnou, které si každý fanoušek mohl všimnout, bylo rozestavení domácího celku, jenž nastoupil se čtyřmi obránci. Už start zápasu dával tušit, že by to mohlo domácím sedět. Aktivní vstup do zápasu totiž přinesl i první zajímavé náznaky a po rohovém kopu se už v 6. minutě dostali zásluhou Malce do vedení, když jeho hlavu našel Bartolomeu – 1:0.

I v dalších minutách se ukazoval mezi oběma celky rozdíl jedné soutěže a eskáčko se dostalo i do dalších šancí. Jako první se k zakončení dostal Slaměna, ale jeho rána po rychlé souhře skončila nad brankou. Další pokus měl na kopačce Zapletal, ale na brankáře hostů si nepřišel. Po zhruba dvaceti minutách se ale hra začala vyrovnávat, i Třinec totiž ukazoval svůj potenciál díky zlepšené přesnosti ve své kombinaci. Po půlhodině se mohl radovat Szewieczek ze srovnání, ale radost mu překazila obrana, která zastoupila překonaného Vejmolu. V další šanci se ocitl Holík po centru bývalého hráče Prostějova Ciencialy, zde však byl připraven brankář. V závěru neuspěl ani Machuča z přímého kopu a do kabin tak šel o něco spokojenější domácí favorit.

Do druhé půle se obě jedenáctky proměnily, což očividně daleko více sedlo hostujícímu Třinci. Jen v samém úvodu domácí zahrozili opět z rohu, kdy se míč otřel o břevno, ale to bylo téměř vše, následné minuty jen přihlížel tlaku soupeře. Na šanci si sice museli hosté chvíli počkat, ale po hodině hry hned tu první dokázali využít. Kapitán Holík se dostal po svém centru znovu k míči a jeho tvrdý nástřel na teč skončil od jednoho z bránících hráčů přesně za zadní tyčkou – 1:1.

O chvíli později se vytáhl Vejmola proti ráně Dediče. V 70. minutě pak už podruhé pomohli brankáři jeho spoluhráči. Co se však ve hře dělo, nenechávalo především jedničku Prostějova chladnou. Další dvě šance v podání Konečného a Holíka dokázali ještě domácí přežít. Deset minut před koncem už však byli všichni krátcí, když po faulu za vápnem vypálil Holík jedovatou ránu do tyče, kterou následně dorazil hlavou do prázdné branky Zinhasovič, jenž potvrdil špatný druhý poločas Prostějova.

Ani v závěrečných minutách se nedokázali domácí dostat do tlaku a optimálního tempa, takže přišla další porážka v přípravě. Pro nový realizační tým to tak nebyl ideální start jeho záchranářské mise.

 

Přípravný duel

1. SK Prostějov – FK Třinec 1:2 (1:0)

Branky: 6. Malec – 61. Holík, 81. Zinhasovič.

Sestava Prostějova: Vejmola – Zapletal (46. Gábriš), Rudzan, Bednár (46. Kulig), Látal – Bartolomeu, Slaměna (46. Habusta), Šimek (46. Matocha), Mach (46. Studený), Matoušek (60. Badra) – Malec (46. Koudelka). Trenér: Radim Kučera.

Sestava Třince: Mrózek (46. Adamuška) – Szewiewczek (65. Konečný), Brak, Dadak, Bolf (74. Vlachovský) – Zinhasović (84. Bartůněk), Machuča – Omasta, Holík, Cienciala (85. Straňák) – Dedič (84. Clement). Trenér: Tomáš Hejdušek.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Radim KUČERA – 1.SK Prostějov

„První poločas se mi líbil daleko více než druhý. V tom prvním jsme totiž daleko lépe plnili věci, které jsme si řekli a snažíme se je trénovat. Byli jsme aktivnější, ale stejně to nebylo úplně takové, jaké bych si představoval. Do defenzivy jsme šli s tím, že chceme udržet nulu, abychom si zvedli i sebevědomí vzadu. Ve druhé půli jsme hráli ještě ve větší křeči a branky, které jsme dostali, nám k tomu moc nepomohly. Třinec byl agresivnější a rychlejší, máme tedy na čem pracovat. Byly tam i strašně laciné ztráty míče, takže i na to se musíme zaměřit.“

Tomáš HEJDUŠEK – FK Třinec

„Nezachytili jsme začátek, z první standardní situace jsme dostali gól. Někteří kluci začali se zbytečným respektem. I první poločas, po kterém jsme prohrávali, snesl přísné měřítko. Potěšilo mě to, že nebyl patrný rozdíl mezi týmem druhé a třetí ligy. Po celý zápas jsme byli lepším týmem, výsledek je odměnou pro kluky, kteří šli za vítězstvím.“