Jak už jsme ve Večerníku exkluzivně informovali před nedávnem, tradiční anketa Sportovec města Prostějova bude mít v letošním sedmnáctém ročníku zcela odlišné pojetí od všech předchozích let. Změněný formát na základě dopadů covidu-19 již byl schválen radními a my tak můžeme zveřejnit více podrobností.

„Na jednáních Sportovní komise i Rady města jsme se s kolegy shodli, že není možné anketu uspořádat v obvyklé podobě. Některá odvětví byla koronavirem zasažena v trochu menší míře a s přestávkami běžela dál, zatímco jiné sporty poznamenala vzniklá situace mnohem víc, většinu minulého roku je doslova paralyzovala. Proto bylo potřeba vymyslet vhodnou změnu,“ zopakoval předseda Sportovní komise a městský radní Miloš Sklenka.

Za normálních okolností jsou slavnostně předána ocenění nejlepším sportovním jednotlivcům i kolektivům v celkem dvanácti kategoriích, navíc dochází i k vyhlášení výsledků speciální fotosoutěže pro veřejnost. „Z výše uvedených příčin celkových dopadů covidu na veškeré dění tentokrát nedojde k žádnému udělování cen, neboť vyhodnocování včetně hlasování by prostě nebylo fér. Věřím, že sportovci naše rozhodnutí na základě dané situace plně pochopí,“ řekl Sklenka.

A jaké tedy bude náhradní řešení? „Chtěli jsme zachovat nepřerušené konání ankety včetně organizace slavnostního vyhlášení, proto vznikl nápad naplnit program tradičního večera vzdáním určitého holdu jednotlivým sportovním klubům a subjektům z Prostějova. Konkrétně půjde o zhruba desetiminutové video medailonky, kterými oddíly představí svou činnost, historii, současnost i úspěchy,“ prozradil Sklenka.

Osloveny ke spolupráci na tomto anketním projektu byly v minulých dnech kluby napříč sportovním spektrem našeho okresního města. „To znamená jak ty profesionálně fungující – například fotbalisté 1.SK Prostějov, hokejoví Jestřábi, tenisový TK Agrofert, basketbalisté BK Olomoucko či volejbalový VK Prostějov – tak celá řada oddílů provozovaných převážně z nadšení ve volném čase. Veškeré medailonky necháme zpracovat i vyrobit odborníky, aby měly patřičnou kvalitu a daly se využít nadčasově, nejen pro naši anketu. Klubům tím vznikne trvalá hodnota k vlastní prezentaci pro různé příležitosti,“ zdůraznil šéf Sportovní komise.

Slavnostní vyhlášení Sportovce města Prostějova 2020 v odlišném módu přitom logicky proběhne až po rozvolnění přísných hygienických opatření, jež momentálně stále platí. „Rozhodně hodláme zachovat společenskou úroveň i noblesu slavnostního večera, který opět bude hostit krásná hala Národního sportovního centra Prostějov. A stejně jako loni počkáme se stanovením přesného termínu na příznivější zdravotní stav v ČR, až bude uspořádání akce po všech stránkách vhodné a bezproblémové,“ doplnil Miloš Sklenka.