Poslední herní přípravou nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov na premiérovou účast v extralize družstev mužů ČR byl velký turnaj trojic Austin Cup 2024 ve Vsetíně. Hanácký oddíl nasadil do špičkově obsazené akce hned dvě trojky, z nichž ta lepší až do úplného závěru bojovala o medailový zisk.

„Na Austin Cup se každoročně sjíždí nejsilnější možná konkurence většiny vynikajících českých nohejbalistů, letošek nebyl žádnou výjimkou. Naši kluci měli tento turnaj dlouhodobě v plánu jako poslední zápasovou prověrku před extraligou, a musím říct, že se jim opravdu vydařila. Hlavně naše A-trojice hrála fakt výborně,“ ocenil dlouholetý trenér Sokola I Richard Beneš.

Současný vedoucí prostějovského mužstva sledoval, jak trio Martin Müller, Jakub Ftačník, Daniel Bílý přesvědčivě prochází vsetínským kláním až mezi elitní kvarteto. „S ohledem na vynikající konkurenci chlapi předváděli skutečně parádní výkony. A ukázali, že tahle naše trojková sestava bude schopná v extralize bojovat vyrovnaně i s těmi úplně největšími favority. V podstatě s kýmkoliv,“ odtušil Beneš.

Vyřčené platí, ačkoliv trojka hanáckého klubu nakonec obsadila po těsných porážkách v semifinále i v duelu o bronz čtvrté místo. Triumfovaly Modřice A (Pospíšil, Rosenberk, Hanus) před Karlovými Vary (Vanke, Medek, Bíbr) a Čelákovicemi A (Nesládek, Holas, Flekač). Právě proti posledně jmenovaným přitom čekalo Prostějovany pikantní soutěžní repete v podobě pátečního extraligového startu (viz jiné místo této strany).

Na populárním Austin Cupu již podvacáté nechyběl v roli rozhodčího prostějovský rodák Jiří Spáčil, někdejší skvělý hráč a dlouholetý nohejbalový sudí. Od organizátorů turnaje dostal speciální cenu. „Tamní boss Víťa Zgarba mi předal ocenění za naši dvacetiletou spolupráci. Moc mě tím potěšil, stejně jako prohlášením, že jsem navždy jeho čestným hostem, kdykoliv přijedu,“ usmíval se Jirka Spáčil.