Nad tímto budou žasnout lidé z celé republiky. A zřejmě i ze světa! V Čechách pod Kosířem vznikla stavba, která asi nemá obdoby.  Chrám všech řemeslníků z kamene, dřeva a kovu byl postupně budován dlouhých patnáct let. Mimo jiné v něm najdete ojedinělou sbírku dvaceti saní a zhruba sedmdesáti kočárů včetně největšího smutečního kočáru na světě. Muzeum kočárů chce po letech budování jeho majitel opět otevřít 1. dubna.

Václav Obr začal v Čechách pod Kosířem kopat základy muzea před patnácti lety víceméně sám. První etapu budování dokončil v roce 2009, kdy bylo muzeum slavnostně otevřeno. O tři roky později se podařilo přistavět depozitář muzea s největším pohřebním kočárem na světě. A jsou tomu už čtyři léta, co již s podporou Olomouckého kraje, celé řady firem i mnoha dalších lidí začal se třetí etapou.

Ta se nakonec ukázala být jako nejtěžší. Díky ní však vznikla velkoryse pojatá stavba, která je propracována a promyšlena do sebemenšího detailu.

„Na celkovém výsledku se zásadním způsobem podepsala moje paní Alenka Machačová. To ona si například prosadila, aby bylo možné se z patra dívat dolů do přízemí. Tomu se pak přizpůsobil charakter celé stavby, nezbytné bylo například její rozšíření po bocích,“ zdůraznil Václav Obr, který rovněž poděkoval Olomouckému kraji, bez jehož finanční pomoci by stavba ve své současné podobně nikdy nevznikla.

Otvírání je rozvrženo na tři dny

 

Slavnostnímu otevření by měla předcházet tradiční spanilá jízda regionem, která tentokrát kočár s Václavem Obrem a jeho doprovodem zavede do Litovle. „Vyjedeme v sobotu sedmadvacátého března. Termín slavnostního otevření jsme určili první duben, kdy obvykle začíná turistická sezóna. Velký význam pro nás má i to, že na druhý dubnový den připadl letos Velký pátek. Jsem totiž přesvědčen, že bez Boží pomoci bychom nic takové nedokázali. Proto jsme si na tento den připravili tematické představení. V sobotu třetího dubna pak dojde na přehlídku kočárů i s koňmi, s nimiž chceme jezdit v zámeckém parku či v okolí Čech pod Kosířem,“ nastínil plánovaný program Václav Obr, který jedním dechem dodal, že vše se bude odvíjet od omezení souvisejících s opatřením proti šíření koronaviru. „Zahájení v daném termínu uděláme za jakékoliv situace, i kdyby to bylo povoleno jen pro hrstku lidí,“ ubezpečil Obr.

V muzeu to bude žít

Po otevření se lidem otevře muzeum v celé své kráse. Už nyní je jasné, že nepochybně všichni budou žasnout nad celkovou koncepcí promyšlené stavby korunované velkolepou dřevěnou střešní vazbu. Pod ní lidé najdou celou řada prvků vytvořených z umělého vápence či magicky působící kovářskou práci bratří Stawaritschů z Kostelce na Hané, která je v muzeu skutečně všudypřítomná. Nepochybně zaujmou i velmi zdobné mramorové krbové římsy a řada dalších prvků včetně nejmenších detailů, mezi něž patří třeba keramické vypínače. „Díky rozšíření se nám zdvojnásobila výstavní plocha, takže budeme moci představit mnohem víc exponátů než dosud. Mnohé z nich byly právě u nás zrestaurovány a práce na dalších stále probíhají. Návštěvníky mohu ubezpečit, že za každým z nich stojí silný příběh, s nímž je seznámíme. Nedílnou součástí prohlídek se stanou i filmové projekce. Samozřejmě stejně jako dosud počítáme v muzeu i s pořádáním kulturních akcí včetně letního Josefkolu v zámeckém parku,“ plánuje si Václav Obr.