Tří týdny po sobě šla čísla nově nakažených občanů Olomouckého kraje dolů, tyto optimistické statistiky ale zmrazil týden minulý. Čísla pozitivně testovaných osob na covid-19 zase začala růst! Uplynulou neděli bylo v kraji registrováno už 65 252 nakažených od začátku pandemie a oproti minulému týdnu tak jejich počet vzrostl o 2 703 nově pozitivně testovaných na koronavirus. Je to zhruba o čtyři stovky víc než týden předchozí.

 

„Mohu potvrdit, že k nedělnímu poledni 21. února jsme v Olomouckém kraji evidovali už 65 252 pozitivně testovaných osob na covid-19, mezitýdenně jich tedy přibylo 2 703. Dosud bylo provedeno v celém kraji 227 534 testů, z koronaviru se vyléčilo již 59 015 nemocných, ale do této doby jich také bohužel 1 161 zemřelo. Aktuálně je v Olomouckém kraji 5 076 aktivních případů nemoci covid-19. Nejvíce nakažených je v Olomouci (1 492), poté v Přerově (705), Prostějově (689) a Šumperku (414). V Konici je pak aktuálně 71 nakažených osob,“ uvedla  na webových stránkách krajská hygienička Růžena Haliřová.

Z opět narůstajícího počtu nakažených byl viditelně zaskočený také hejtman Olomouckého kraje. „Tři týdny jsme byli plní optimismu, klesala čísla nově pozitivně testovaných osob, počty hospitalizovaných v nemocnicích i počty nakažených v sociálních zařízeních. Nyní bych řekl, že se dostáváme zpátky na úroveň ze začátku roku. Docela mě děsí hlavně počet pozitivně testovaných během uplynulé soboty. Zatímco v sobotu 13. února jich bylo 98, v sobotu 20. února už 435! To je obrovský nárůst a také ve všedních dnech to bylo podobně,“ svěřil se Večerníku Josef Suchánek. „Není to ovšem blesk z čistého nebe, vidíme všichni, jaká je aktuálně situace v Čechách. My všichni se teď musíme oprostit od myšlenek na rozvolnění opatření a udělat všechno pro to, aby čísla šla zase dolů. Obden na krajském úřadě probíhají schůzky krizového štábu a často jednáme o stávající situaci i s řediteli nemocnic a sociálních zařízení. V našich nemocnicích zatím není situace tak zoufalá jako v Čechách, ale stav s volnými covidovými lůžky pečlivě monitorujeme a osobně jsem velmi rád za to, že v každodenním kontaktu jsou navzájem i ředitelé nemocnic. Uvidíme, jak se stav bude dál vyvíjet,“ sdělil dále první muž Olomouckého kraje, kterého se Večerník ještě zeptal, zda nyní s odstupem jednoho týdne považuje stále za dobrý nápad, když hejtmani požádali předsedu vlády o prodloužení nouzového stavu. „Osobně jsem byl ještě před týdnem příznivcem rozvolnění, ale teď sám vidím, že by to byla cesta do pekel! Právě s odstupem týdne si uvědomuji, že bylo dobře, když jsme Andreje Babiše o prodloužení nouzového stavu požádali. Nedokáži si totiž představit, že by se lidé teď nahrnuli do obchodů, na náměstí a podobně. Ano, udělali jsme dobře, i když jsme se po té osudné neděli stali terčem kritiky některých občanů,“ zareagoval na toto téma Josef Suchánek.

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 15. února       558

úterý 16. února           496

středa 17. února          438

čtvrtek 18. února        441

pátek 19. února           335

sobota 20. února         435