Hodně dramatický duel nabídl duel 3. kola nadstavbové skupiny a Kooperativy NBL mezi Olomouckem a Ostravou. Sobotní bitvu sousedů v tabulce nakonec pro sebe v koncovce urvali domácí, kteří zvítězili 88:79 a v průběžné tabulce se z pohledu počtu výher dotáhli právě na Novou huť.

Oslabenou Ostravu domácí na začátku vůbec nepodcenili a už ve 4. minutě získali dvouciferný náskok (14:3), na což hostující lavička reagovala oddechovým časem a postupně vystřídala téměř celou základní pětku. Ani to moc nepomohlo. Hanáci odskočili až na 22:8 a jen mírnou korekci skóre dovolili Nové huti až v závěru periody. Přesto po deseti minutách vedli s přehledem 25:12.

Ve druhé části střetnutí Olomoucku na několik minut odešla střelba a toho jejich soupeř dokázal využít. Ve 13. minutě Nová huť snížila na 19:25 a na rozdíl šesti bodů se dostala také o čtyři minuty později. V průběhu poslední minuty dokonce Svoboda trojkou upravil na 30:35 z ostravského pohledu, poslední slovo měl však Bezbradica a jeho střela z dálky určila poločasové skóre 38:30 pro domácí.

Ani vstup do druhého poločasu se Olomoucku nepovedl. Ve 23. minutě Pumprla upravil na 41:38 a následovala další domluva domácího kouče během oddechového času. Nová huť se na rozdíl jediné střely z dálky dostala během čtvrtiny hned několikrát, vyrovnat ovšem ani jednou nedokázala. Olomoucko zase nevyužilo několik možností navýšit své vedení a do poslední části vstupovalo za stavu 59:55.

Ostrava o svoji šanci na obrat bojovala také od začátku poslední periody a vyplatilo se jí to. Ve 33. minutě Snopek vyrovnal na 64:64 a domácí byli pod velkým tlakem. Na chvíli jim pomohla série pěti bodů v řadě a také zranění nejlepšího ostravského střelce Heizla. I díky tomu koncovku zvládli. 

HLASY TRENÉRŮ

Michal PEŠTA – BK Olomoucko:

„Začátek se nám docela povedl, pak jsme ale přestali hrát, co jsme chtěli. Spíše jsme se srovnali se soupeřem. Pivotům se příliš nedařilo, i proto musela hrát menší sestava. Nakonec se nám podařilo vyhrát a potvrdit předchozí úspěch. Čekal jsem náročný zápas, přesto jsem si myslel, že budeme silnější pod košem a využijeme oslabení Ostravy na pivotu víc, než se podařilo.“

Peter BÁLINT – NH Ostrava:

„V první čtvrtině to z našeho pohledu nebylo povedené utkání, soupeř nám hodně odskočil. Sice jsme se dokázali vrátit, stálo nás to ale hodně sil. V závěru se navíc zranil náš jediný klasický pivot Dominik Heinzl a to už bylo hodně složité. Sice jsme se snažili až do konce, především na doskoku ale měl tým problémy a podle toho to dopadlo.“

Kooperativa NBL; skupina A2 - 3. kolo

BK Olomoucko – NH Ostrava 88:79   (25:12 38:30 59:55)

Střelba za 2b.: 23/36:24/50. Trojky: 7/24:7/16. Trestné hody: 21/24:10/13. Doskoky: 43:27. Asistence: 17:13. Fauly: 18:21.

Rozhodčí: Baloun, Záruba, Dombrovský.

Nejvíce bodů Ostravy: Heinzl 24, Alleyn 18, Pumprla 14.

Sestava a body Olomoucka: Pekárek 25, Kouřil 20, Váňa 12, Bezbradica 11, Feštr 8, Henry 5, Štěpán 4, Sychra 3, A. Klepač, E. Klepač, Trávníček, Dohnal.