Seděl na posteli a přikládal do kamínek v začouzené garáži, jejíž vchod zakrývala pouze těžká deka. Na přeplněném stolku hrálo malé rádio hlásící nástup studené fronty a pokles teplot. Právě v tomto prostoru se loni v létě Pavel Látal nepohodl s dalším z bezdomovců obývajících kolonii u bývalého prostějovského fotbalového stadionu. Přestože Petr Zapletal byl v průběhu uplynulého týdne pravomocně odsouzen na osm let do vězení, ani jeho oběť rozhodně nečeká snadný život.

 

 

Osmašedesátiletý Pavel Látal svého bývalého kolegu od osudné noci už neviděl. „Odvezla ho zásahovka a sem se už nevrátil. Zahlédl jsem ho jen u soudu. Řekl bych, že měl dostat víc jak osm let. Opravdu mě tím kladivem chtěl zavraždit. Řval, že mi tu platinu vyrazí z hlavy. Věděl totiž dobře, že jsem v minulosti po pádu ze druhého poschodí měl prasklou lebku a prodělal krvácení do mozku. Tehdy mi život zachránila operace, při níž mi lebku doktoři vyztužili právě platinovou destičkou,“ prozradil v exkluzivní zpovědi pro Večerník Pavel Látal, jenž k prvnímu úrazu hlavy přišel poté, co se zřítil z římsy při útěku z bytu. „Tehdejší manželka na mě zavolala benga,“ vysvětlil muž, jehož hlava druhý těžký otřes zakusila právě loni v létě.

Pětapadesátiletý Petr Zapletal na něj zaútočil pěstmi a posléze si na něj vzal i kladivo. Učinil tak bezprostředně poté, co se oba notně opilí muži pohádali kvůli Látalově partnerce. Za to byl Zapletal pravomocně odsouzen k osmi letům vězení, soud neuvěřil jeho obhajobě, že svého soka nechtěl zabít a jednal v sebeobraně.

Těžko říct, zda mu za mřížemi bude lépe, rozhodně v něm nebude tak trpět zimou jako jeho oběť...