Je to již delší dobu, co jsme se věnovali čínskému učení Feng šuej, které je staré více než 3000 let a pojednává o harmonii lidského života, umožňuje nastolit správný tok energií, zlepšit naši životní situaci, spánek, fyzické i duševní zdraví a mezilidské vztahy. Tato unikátní filozofie se v zásadě řídí jednoduchými a logickými principy, kdy výsledkem je prostředí, které je více než harmonické. V minulosti jsme nastínili, co způsobují rozbité dekorace, co dělat, pokud hledáme vztah nebo chceme utužit zóny zdraví, jakým obrazům se vyhnout či co například dovede způsobit místnost přeplněná papíry a oblečením. Tentokrát se ale podíváme na energii rostlin.

Květiny přinášejí radost nejen pro oko, duši a naše plíce, ale pomáhají i v proudění životadárné energie čchi, tedy pokud se jedná o květiny živé. Pamatuji si, že jsem k osmnáctým narozeninám dostala pugét růží a bylo mi doporučeno, ať si je na památku usuším, tak jsem tedy učinila. Nikdy jsem z toho ale neměla radost, vždy jsem vnímala nepříjemné pocity, když jsem se na ně podívala nebo prošla kolem nich. Mám ráda živé květiny, takže jsem to přisuzovala tomu a určitému nezvyku. Po pár letech jsem navštívila přednášku o Feng šuej a zjistila, že sušené květiny představují energii, která stagnuje a má nutkání nás vracet do minulosti. Je možné si je představit jako „mrtvolky“, které nepřináší nic dobrého. V určitých oblastech bytu také mohou neblaze působit na váš blahobyt a zpomalovat tak příliv peněž. Správnou energii nám přináší květiny jedině živé s ideálním umístěním ve východní, jižní nebo jihovýchodní části bytu či domu. Neměli bychom je umisťovat do plastových květináčů, které utlačují jejich přirozenou energii.

A které rostliny si tedy vybrat? Vyhnout bychom se měli těm ostrým jako kaktusy nebo palmy, dále i s ostrými a dlouhými listy. Jejich energii lze připodobnit k noži, je tedy ostrá a bodavá a může přispívat k různým hádkám v domácnosti. Vhodné je volit listy, které tvoří vějíře. Ostré květiny nebo přímo kaktusy patří na parapet zvenku okna, kdy působí jako ochrana a chrání od vlivu špatné energie zvenčí. Pokud potřebujeme vzbudit energii bohatství, vyberme květiny s malými a hojnými lístky. U vchodu by pak měla být jedna výraznější květina, v kuchyni a jídelně pak kvetoucí žlutě, červeně či oranžově. A uprostřed jídelního stolu mějte pokud možno řezané květiny. V obývacím pokoji pak platí, že čím více pestrých květin, tím živější energie. Opačně je to však v ložnici, tam by mělo být květin co nejméně, pokud už tam nějaké máte, tak by měly být co nejdále od postelí.

A pozor na oblíbené orchideje a tchynin jazyk! Tyto rostliny odvádí energii a můžete se cítit bez elánu a síly. Velice dobrý vliv má na nás ibišek, levandule, kroton, bambus, tlustice, muškát či třeba vlasatice. Květiny podle Feng šuej dovedou skutečně vyrovnávat pocitové problémy a emoční zranění, posilují komunikaci, podporují nové začátky, odbourávat nedůvěru, ale umí i přilákat lásku, zdraví, peníze, klid a harmonii. Vybírejme je tedy pečlivě a s láskou.

 

Březnové vydání tematické strany SERVIS PRO ŽENY je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 8. března