Téměř 500 pacientů s onemocněním COVID-19, z toho přes 70 ve vážném stavu na oddělení ARO, je aktuálně hospitalizováno v nemocnicích skupiny AGEL v České republice. Nemocnice proto průběžně navyšují kapacity covidových lůžek. Laboratoře skupiny AGEL v těchto dnech vyšetřily jubilejní sto tisící vzorek a díky modernizaci přístrojového vybavení budou nyní denně provádět až 3 tisíce analýz denně.

„Naše nemocnice neustále přidávají kapacity covidových jednotek. Tato lůžka jsou vždy prakticky ihned obsazena,“ sdělil předseda představenstva společnosti AGEL a.s. MUDr. Aleš Herman, Ph.D., s tím, že nejvíce vytížené jsou nemocnice v Olomouckém kraji, které v součtu pečují o více covidových pacientů než zdejší největší fakultní nemocnice v Olomouci. „Nemocnice AGEL Středomoravské nemocniční v Prostějově, Přerově a ve Šternberku aktuálně pečují o 176 covid-pozitivních pacientů, z toho 27 je ve vážném stavu na oddělení ARO nebo JIP,“ upřesňuje Aleš Herman a dodává, že dalších 37 osob s onemocněním COVID-19 je aktuálně hospitalizováno v Nemocnici AGEL Jeseník.

Rozšíření odběrových i laboratorních kapacit

S ohledem na aktuální enormní poptávku po testování navýšily svou kapacitu jak odběrová místa v nemocnicích skupiny AGEL, tak samotné laboratoře. „Díky modernizaci přístrojového vybavením se nám daří navyšovat také testovací kapacity. Analýzy provádíme v našich laboratořích v Ostravě-Vítkovicích, v Prostějově a Plzni a aktuálně dokážeme vyhodnotit až 3 tisíce vzorků denně,“ doplnil doktor Herman.

AGEL je nejúspěšnějším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě. Jen v České republice v současné době AGEL provozuje síť nemocnic, poliklinik, lékáren, laboratoří, distribuční společnosti a další specializovaná zdravotnická zařízení. Od roku 2006 působí AGEL také na Slovensku.