Při jarních pracích na zahradách vytvoří lidé vždy tolik bioodpadu, že ho do příslušných biopopelnic prostě nelze všechen vměstnat. A tak se mnozí zahrádkáři uchylují sami k pálení klestí, suchého listí či nahromaděné suché trávy. To je sice během jara povoleno, ale nic se nesmí přehánět. A zejména je zakázáno pod přísnými tresty vypalovat suchý travnatý porost!

 

„Plošné vypalování trávy a porostů je zakázáno hned třemi zákony České republiky. Pálit přírodní materiály po úklidu na zahradě můžete, ale musíte dodržet vícero bezpečnostních podmínek,“ apeluje hlavně na zahrádkáře Lucie Balážová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Někteří si však její slova k srdci vůbec neberou. K vypalování trávy přikročili nesvědomití lidé například v Prostějově nebo Čelechovicích na Hané. A vymklo se jim to z rukou! „Jen během posledních čtyř dnů jsme v Olomouckém kraji vyjížděli k více než deseti požárům, které vznikly kvůli nezvládnutému pálení nebo plošnému vypalování trávy a jiných porostů. Například v úterý 30. března jsme kontrolovali zahradu po požáru v Prostějově, kde majitelům chytily vzrostlé túje. Vyjížděli jsme také například do Čelechovic na Hané, kde oheň ze zahrady přeskočil do příkopu vedle silnice a spálil zde veškerou travní vegetaci,“ popsala Balážová.

Hasičům pak naštěstí dalo jen pár minut práce, než požáry dostali pod kontrolu. Ale přece...