Taková šance se už určitě nikdy nebude opakovat! Na letošní léto je do prostějovského muzea naplánovaná výstava světově uznávaného fotografa Jana Saudka, která nepochybně přitáhne pozornost velkého množství lidí nejen z Prostějova. A právě váš snímek může být její součástí! Stačí, pokud nám do redakce pošlete fotografické akty.

I v době koronavirové může kultura žít! PROSTĚJOVSKÝ Večerník pro vás ve spolupráci s galeristou Jindřichem Skácelem i Muzeem a galerií Prostějov připravil jedinečnou příležitost, jak už nyní představit tvorbu zdejších fotografů. „Na letošní léto chystám výstavu představující fotografie a malby Jana Saudka. Po dohodě s kurátorkou muzea Kamilou Husaříkovou bychom rádi do výstavy zapojili i širokou veřejnost a jeden sál muzea vyčlenili pro fotografické práce prostějovských fotografů,“ nastínil Jindřich Skácel. Od celé záležitosti si slibuje oživení kultury, jež v současnosti „spí zimním spánkem“.  

Výstava se bude konat od 3. června do 5. září pod záštitou primátora Statutárního města Prostějov Františka Jury ve třech sálech muzea. Jan Saudek v nich představí zhruba padesát fotografií a dvacet maleb. „Jeho práce budou vytaveny ve dvou sálech. Zbývající sál bude vyhrazen pro tvůrce z regionu, kteří tímto budou chtít vzdát poctu Janu Saudkovi. Zasílat mohou fotografie aktů jakékoliv velikosti i formátu,“ upřesnil Skácel s tím, že počet snímků není omezen. 

Na originálním nápadu se bude výraznou měrou podílet i PROSTĚJOVSKÝ Večerník, který už šestý týden v řadě zveřejňuje vybrané fotografie společně s krátkou vizitkou jejich autora. Pro každého, kdo své snímky zašle do redakce, bude připraven katalog Jana Saudka. Výzva je určena všem od úplných amatérů přes studenty fotografie až po zavedené tvůrce.

Ani v dnešním vydání vás tak neochudíme o dílo jednoho z regionálních tvůrců, jehož fotografie aktu se objeví na výstavě Jana Saudka v prostějovském muzeum. Tentokrát vám přinášíme snímek skutečného profesionála. Jiří Steiger pochází z Klopotovic na Prostějovsku, už několik let však provozuje svůj fotografický ateliér zaměřený právě na tvorbu aktů na prestižní adrese na Národní třídě v samém centru Prahy.

Steiger je skutečným mistrem toho nejjemnějšího světla dávajícího vyniknout neopakovatelné kráse ženského těla. Na svých snímcích přitom neponechává nic náhodě a s nebývalou pečlivostí dbá na sebemenší detaily. Z jeho rozsáhlého díla čítajícího stovky a stovky aktů jsme nakonec vybrali působivou fotografii připomínající symbol jin a jang, jež představuje harmonii dvou navzájem protikladných a zároveň se doplňujících sil, které se nacházejí v celém vesmíru: světla a tmy. 

JIŘÍ STEIGER (42)

Bydliště:        Praha

Proč fotím:    „Vždycky jsem rád fotil holky, nejdříve kamarádky, pak kamarádky těch kamarádek. Bavit mě to však nikdy nepřestalo, vím, že u toho zůstanu už napořád. U aktů mě přitahuje to, že lze nejlépe pracovat a experimentovat se světly a stíny. Je to úplně jiný styl práce, vše je jen mezi fotografem a modelkou.“

Vzkaz pro Jana Saudka: „Jste frajer, málokterý fotograf dokázal zaujmout odborníky i laickou veřejnost.“

 

08 soutez akty