To už tu dlouho nebylo. Vláda Andreje Babiše opět zásadně pochybila ve svém boji s koronavirem. Zdaleka ne poprvé. A jak si dovolím tipnout, určitě ne naposledy.
Týden přitom nezačal zle, vždyť se v Evropské unii rozhodovalo o přerozdělení dávek vakcíny. A to zemím, které na tom jsou špatně, mezi něž bohužel patří i Česká republika. Jenže Andrej Babiš vycítil, že by z toho mohly být politické body. Následně se potvrdilo, že jeho taktické a vyjednávací schopnosti za moc nestojí. Suma sumárum, Česká republika přišla o 70 tisíc dávek vakcín. Ale klid. Podle Facebooku Babiše za to může opozice.


Jak už tomu bývá, opomenut by neměl být ani ministr zdravotnictví Blatný. Člověka mu ho je až líto. Přece kdo by chtěl dělat ministra zdravotnictví v České republice? Kdo by chtěl dělat ministra zdravotnictví v České republice v době koronaviru? A kdo by chtěl dělat ministra zdravotnictví v České republice v době koronaviru a pod Andrejem Babišem jako premiérem?
Množina takových lidí nebude velká, zhruba by odpovídala zalesněnému prostoru Antarktidy. A tak máme v čele resortu člověka bez politických, a jak se ukazuje, i bez komunikačních zkušeností. Objevilo se to mnohokrát, namátkou když hlásal, že nebude vyhrožovat, a týden nato vyhrožoval tvrdými restrikcemi. Nebo když zmínil, že situace bude stejná. Horší, nebo lepší. No, jak jinak, že. Přesnější je i předpověď počasí na Medarda.
Naposledy se „proslavil“, když vyhrožoval zavřením škol, pokud se lidé na Velikonoce příliš rozvolní. Co dodat. Ministr buď zapomněl, že školy jsou nadále zavřené. Nebo chtěl popíchnout svého kolegu ze školství Plagu v tom, že je plánoval otevřít už v březnu. Ať tak nebo tak, máloco řekne „nejsem v obraze“ jako podobný výrok.
A na závěr tipovačka. Co myslíte, vyhlásila vláda ČR nějaký plán rozvolňování s jasně danými podmínkami a návaznými hygienickými opatřeními? Řekla, co přesně a kdy zhruba nás čeká? Jak vše hodlá zorganizovat při rozvolňování, náznak harmonogramu? Odpovězte si sami.