Někteří optimisté z vedení ligových profesionálních soutěží doufali, že obě fotbalové soutěže budou pokračovat už o uplynulém víkendu. Ostatní amatérský fotbal lehce prořídlé vedení Fotbalové asociace ČR totiž v tomto kalendářním roce definitivně odpískalo. Politické turbulence na Ministerstvu zdravotnictví však jakékoli naděje na brzký restart první a druhé ligy pohřbily. Posledním vystoupením eskáčka tak bylo vítězství na trávníku Jihlavy, kde se ale hrálo už 2. října, tedy přesně před měsícem od dnešního dne! Dočasnou derniérou se pak stal pohárový kanár na Slovácku.

Celá situace se samozřejmě dotýká také fotbalistů 1.SK Prostějov, byť se primárně hovoří o spuštění aspoň nejvyšší fotbalové soutěže. Ligová fotbalová asociace minulý týden informovala své členské kluby, že sedmé prvoligové kolo se neodehraje dříve než 7. listopadu, tedy o tomto víkendu. Stejně tak ve druhé nejvyšší soutěži se zcela jistě nevyužije ani vložený termín, který byl plánovaný podle původní termínové listiny na 4. a 5. listopadu. To se právě týkalo eskáčka, které mohlo v tomto termínu nastoupit, jenže všechno je jinak.

Pověstnou žábou na prameni se tentokrát stalo Ministerstvo zdravotnictví, respektive jeho nejvyšší představitel. Zatímco s předchozím ministrem Prymulou, který poněkud neslavně skončil po známé aféře, měly sportovní svazy již leccos předjednáno, s nástupem nového šéfa resortu Blatného začíná celé „kolečko“ zase od začátku.

Známý fakt potvrdil technický ředitel eskáčka. „Do hry vstupuje během listopadu i naplánovaná reprezentační přestávka. Ta vylučuje z termínové listiny víkend v půli listopadu. Pokud se tedy soutěže nerozeběhnou tento víkend, nejbližším možným datem je až sobota 21. listopadu,“ upozornil Tomáš Čepa. Na úplné naplnění podzimního harmonogramu, který předpokládal odehrání dvanácti utkání, to už příliš nevypadá, pakliže by se ovšem sezóna neprotáhla až do poloviny prosince.

Základním mottem aktuální situace je lapidární „nikdo nic neví, vše může být úplně jinak“. Druholigové kluby sice v průběhu minulého týdne dostaly pracovní návrh termínové listiny, který poodkryl další harmonogram ligy nejen na podzim, ale i na jaře příštího roku, jenže za jeho naplnění by dnes nedal nikdo ani pověstnou zlámanou grešli.

V případě Prostějova, který má před sebou rovněž jednu dohrávku, konkrétně čtvrtého kola na půdě Vlašimi, by sezóna mohla pokračovat už během reprezentační pauzy, kdy by se v případě příznivých okolností mohly uskutečnit dohrávky odložených zápasů. Sedmé kolo by pak mohlo být na programu o výše zmíněném víkendu a do konce listopadu by se mohla stihnout ještě další dvě kola.

Nabité by pak mělo být jaro příštího roku, kdy je na první březnový víkend naplánováno desáté kolo. Další dvě kola odložená z podzimu a také první jarní by se měla stihnout ještě do reprezentační pauzy ve druhé půli března. Celá porce třinácti odvetných zápasů by se pak musela stihnout během dubna a května, samozřejmě za cenu množství vložených zápasů uprostřed týdne, jak tomu ostatně bylo už při dohrávce minulého soutěžního ročníku.

Jestli opravdu bude celý harmonogram druhé ligy vyčerpán závěrečným šestadvacátým kolem v sobotu 29. května, by se odhodlala předvídat leda delfská věštkyně.

 

možný program 1.sk prostějov do konce podzimu

10./14./18. listopadu  dohrávka 4. kola         Vlašim – Prostějov

21. listopadu               7. kolo                        Prostějov – Vyšehrad

25. listopadu               8. kolo                        Chrudim – Prostějov

28. listopadu               9. kolo                        Prostějov – Ústí nad Labem