Čím dál více lidí umírá zcela v osamění a beze svědků. To je i případ Martina Č. (†38), jehož bezvládné tělo objevili hasiči v jednom z mnoha bytů domu v ulici Marie Pujmanové. Prostějovský soud aktuálně pátrá po okolnostech jeho úmrtí. O to samé se pokusil i Večerník. V praxi jsme si však ověřili, že šance na zjištění jakýchkoliv informací jsou v podobných případech téměř mizivé...

Bytový dům na adrese Marie Pujmanové 670 se nachází v bezprostřední blízkosti areálu bývalého OP Prostějov ve Vrahovicích. Malé byty v minulosti sloužily zejména zaměstnancům někdejšího oděvního gigantu, nyní je obývá pestrá společnost. Mnohdy se jedná o cizince pracující v prostějovské průmyslové zóně.

Martin Č. tam měl vedeno trvalé bydliště, loni 16. listopadu ráno jej v jeho bytě našli mrtvého. Hasiči museli do bytu vstoupit balkonovými dveřmi poté, co byl muž několik dní nekontaktní, na klepání a na zvonění nereagoval. Soudní lékařka na těle neobjevila známky cizího zavinění. Dopis na rozloučenou nebyl nalezen.

Smrt za zavřenými dveřmi

Prostějovský soud od začátku měsíce pátrá po dalších okolnostech této smrti. Uvítal by přitom veškeré informace, které by mohly dopomoci určení data úmrtí. Lidé mohou své poznatky posílat do konce dubna. „Po uplynutí této lhůty soud vydá rozhodnutí, ve kterém určí den smrti,“ upozornila soudkyně Lucie Pospíšilová.

PROSTĚJOVSKÝ Večerník se přímo na místě pokusil zjistit, zda ostatní obyvatelé domu mají vůbec ponětí o úmrtí svého souseda. Dva z oslovených o něm skutečně neměli tušení, na třetí pokus jsme přece jen byli úspěšní. „Občas jsem ho potkal, ale jménem jsem ho neznal. Jestli je to ten, co myslím, tak se povídalo, že měl spáchat sebevraždu. Ale jestli je to pravda a kdy to bylo, to už vám teďka těžko někdo řekne. Myslím, že v bytě bydlel sám, což tady není nic neobvyklého,“ prozradil nám jeden z nájemníků domu.